Vad kan det bero på att man går i sömnen?

Innehållsförteckning

Vad kan det bero på att man går i sömnen?

Vad kan det bero på att man går i sömnen?

Det finns en viss ärftlighet för sömngång och det är vanligare i vissa släkter än andra. Orsaken till sömngång hos barn är inte känd, medan det hos vuxna kan finnas kopplingar till stress, oregelbundna sömnvanor och depression.

När går man i sömnen?

Det är oftast under den förste tredjedelen av sömnen som personer går i sömnen. Vad som exakt är orsaken till att människor går i sömnen är inte helt klart. Dock har experter sett tecken på attsömnbrist, extrem trötthet, stress, ångest, feber, medicinering och narkotika och en fylld blåsa kan leda till sömngång!

Är man medveten när man går i sömnen?

Den som går i sömnen har ofta vidöppna ögon men med en blank distanserad blick som tyder på att de sover och inte är medvetna. Sömngångaren kan prata men det är oftast otydlig och oförståeligt prat, ställer man en direkt fråga så kan svaren vara frånvarande eller långsamma.

Vad ska man göra om någon pratar i sömnen?

Störs du av någon som pratar i sömnen kan det ibland hjälpa att väcka personen. Barn växer oftast ifrån att prata i sömnen. Samtidigt är det helt ofarligt att vuxna pratar i sömnen så länge det inte handlar om en mer allvarlig sömnapné då du bör reagera.

Relaterade inlägg: