Varför har jag klåda i hårbotten?

Innehållsförteckning

Varför har jag klåda i hårbotten?

Varför har jag klåda i hårbotten?

Om du får kliande och torr flagnande hårbotten kan det bero på mjälleksem eller så kallad seborroiskt eksem. Du kan också uppleva rodnad och sveda. Till en början kan det visa sig enbart som mjäll. Efter en tid kan du få utslag även i ansiktet, på bröst, i armhålor, ljumskar och hörselgångar.

Vad gör man om man har torr hårbotten?

Mot torr hårbotten

  1. Byt till ett mildare schampo.
  2. Tänk på att gelé, mousse, läggningsvätska, spray och liknande produkter som innehåller mycket alkohol som kan torka ut hårbotten.
  3. Prova hårbottengel som återfuktar hårbotten.

Hur undviker man torr hårbotten?

Mjäll eller torr hårbotten Undvik att torka ut huden i hårbotten genom att byta till ett milt schampo som är anpassat för torr eller känslig hud. Tvätta inte håret för ofta och undvik starka stylingprodukter eftersom det också kan vara uttorkande. Det finns produkter som hjälper dig att återfukta din hårbotten.

Varför kliar det i hårbotten på natten?

Klåda i hårbotten På skolbarn (eller andra i deras närhet) kan bero på huvudlöss. Hos vuxna är det vanligt med klåda i hårbotten på grund av mjäll eller eksem. Det är också vanligt att ha psoriasis i hårbotten. En mer ovanlig orsak är ringorm, som förutom klåda ger hårlösa fläckar.

Vad är det för skillnad på mjäll och torr hårbotten?

Vid mjäll har du små vita fjäll i håret och hårbotten. Du kan få mjäll oavsett om du har torr eller fet hårbotten. Den torra typen av fjäll lossnar lätt och faller ner på axlarna. Den feta typen fastnar ofta i hårbotten.

Hur kan man återfukta hårbotten?

Tips mot torr hårbotten

  1. Drick ordentligt med vatten och se till att du är återfuktad.
  2. Tvätta inte håret så ofta.
  3. Använd torrschampo mellan hårtvättarna.
  4. Använd balsam i hårbotten för att återfukta.

Relaterade inlägg: