Varför är jag Snuvig jämt?

Innehållsförteckning

Varför är jag Snuvig jämt?

Varför är jag Snuvig jämt?

Nästäppa och snuva är vanligt, särskilt i samband med en förkylning. Andra orsaker kan till exempel vara allergi, känsliga slemhinnor eller graviditet. Ofta går besvären över av sig själv, men ibland behövs behandling. Små barn får ofta nästäppa även vid en lätt förkylning.

Vad är nässpray bra för?

Nässpray är ett bra sätt för att snabbt få lindring vid nästäppa. De hjälper nästan genast och underlättar andningen. Men även om läkemedel som nässpray är receptfria och mycket enkla att få tag på så är det bra att tänka på hur du använder dem.

Varför rinner det ur näsan när man äter?

Det som möjligen skulle kunna ses som gemensamt är att det är en hyperreaktiv respons på stimuli. Utlösande faktorer innefattar temperatur- och väderomslag, samt mat, dofter och rök. Det finns olika varianter, vilka utlöses av olika saker. Somliga får akut snuva när de äter (gustatorisk rinit).

Varför får man Baksnuva?

Besvären är oftast mest uttalade på morgonen då slem har samlats under natten och man inte lyckats svälja undan. I amerikansk litteratur kallas dessa ospecifika symtom för ”post nasal drip”. Tjockt sekret som rinner från näsan bakåt i svalget kan också vara tecken på bakteriell rinosinuit, som ger så kallad baksnuva.

Kan nässpray förvärra?

Det finns en fara med ”vanlig” nässpray eftersom den inom några dagar kan förvärra nästäppan. Akut rinit orsakad av virusinfektion brukar gå över av sig själv på en vecka, vid behov kan du använda smärtstillande och näskortisonspray.

Är det farligt att använda nässpray när man är gravid?

Det är vanligt att bli täppt i näsan under graviditet. Vid besvärande nästäppa kan du använda avsvällande nässprej, till exempel Nezeril eller Nasin. Använd inte avsvällande nässprej mer än tio dagar i rad. Längre tids användning ökar risken för nästäppa när du slutar med sprejen.

Relaterade inlägg: