Vad gör man med rötterna på en orkide?

Innehållsförteckning

Vad gör man med rötterna på en orkide?

Vad gör man med rötterna på en orkide?

Luftrötterna som ofta växer utanför krukan hjälper orkidén att ta upp solljus, men rötter som blir torra och bruna kan man klippa bort. Passa gärna på att beskära dåliga rötter vid omplantering.

Vad göra med vissen Orkide?

Här är 5 knep som får din orkidé att blomma:

  1. Skölj av all jord från rötterna i vatten.
  2. Sätt ner orkidén med rötterna i vasen.
  3. Låt rötterna som varit ovan jord även vara i luften i vasen.
  4. Byt vatten och skölj av rötterna varsamt en gång i veckan.
  5. Vänta och låt sedan orkidén göra sitt.

Hur sköter man orkidéer i kruka?

I det stora hela kan orkidéer skötas som många andra krukväxter, det vill säga regelbunden vattning när de växer och sparsam när de vilar. Undvik låta orkidén stå i vatten, eller låta vatten stå i blomvecken, då det finns risk att den börjar ruttna.

Hur gör man med orkidéer när man planterar om?

Fyll botten av den nya krukan med ny orkidékompost eller sphagnum (mossa), tillräckligt mycket för att orkidén ska få ett bra stöd i botten och så att rothalsen kommer strax under krukkanten. Ställ försiktig i plantan. Fyll upp substratet runt rötterna och tryck till lätt så att plantan står stadigt.

Kan man odla orkidéer?

Orkidéerna växer inte i vanlig blomjord som de flesta andra krukväxter. Här används istället spaghnum, en slags vitmossa, eller en blandning av kokosfibrer. Varje odlare har sitt eget recept. Småplantor av brudorkidé som kommer från laboratoriet har ännu ett år kvar att växa i växthusen innan de är salufärdiga.

Relaterade inlägg: