Hur blir man av med torra slemhinnor?

Innehållsförteckning

Hur blir man av med torra slemhinnor?

Hur blir man av med torra slemhinnor?

Behandling vid torra slemhinnor i underlivet Om orsaken är klimakteriebesvär kan hormonbehandling hjälpa. Det finns olika sorters behandling beroende på dina symtom.

Kan torra slemhinnor ge flytningar?

Lite flytningar gör slidan torr och ömtålig Lite eller inga flytningar beror på att slemhinnorna i slidan är torra. Det kan bero på att du har en svampinfektion. När slemhinnorna är torra blir de ömtåliga och det kan lätt bli små sprickor i dem. Då kan det göra ont att cykla, rida eller ha sex.

Varför har jag torra slemhinnor?

Problem med torra och sköra slemhinnor i underlivet är särskilt vanligt under och efter klimakteriet. Du kan även få besvär efter en förlossning och vid amning eller i andra sammanhang där östrogenhalten har sjunkit i kroppen. En lägre östrogennivå leder till minskad blodförsörjning och en förtunning av slidväggen.

Vad är bäst mot torra slemhinnor?

Receptfria produkter mot sköra slemhinnor i klimakteriet

  • Replens vaginalgel. Hormonfri gel som ger fukt åt torra slemhinnor. ...
  • Repadina Plus.
  • Ovesterin vaginalkräm. Krämen innehåller östrogen och hjälper till att hålla underlivets slemhinnor elastiska och motståndskraftiga mot mekanisk påverkan och infektion.

Kan torra slemhinnor blöda?

Vävnaderna i slidan och urinvägarna blir tunnare och torrare under klimakteriet. Du kan då få sveda, klåda och små blödningar. Det kan göra ont och blöda lite när du har vaginala samlag.

Får alla torra slemhinnor i klimakteriet?

Kvinnor i alla åldrar kan under olika skeden i livet besvär med sköra och torra slemhinnor, särskilt i tider med stora hormonförändringar. Särskilt vanligt är det att kvinnor drabbas av torra slemhinnor under och efter klimakteriet, till följd av minskad östrogenproduktion.

Får flytningar av Ovesterin?

Ovesterin kräm, Oestring och Vagifem ger sällan besvär i form av flytningar eller kladdighet. Ovesterin vagitorier kan av vissa patienter upplevas som kladdiga. Vagifem, vaginaltablett 10 mikrogram: ingår inte i läkemedelförmånen (fri prissättning tillämpas), prisexempel hos en apoteksaktör 293 kr (12 v).

Hur yttrar sig östrogenbrist?

Har du östrogenbrist så kommer du känna dig torr. Inte bara där nere, utan överlag. Du blir lättare irriterad, får lättare infektioner (även urinvägsinfektion), sprickor och smärtor i underlivet, blir svårare kåt, får mindre mens eller blir av med den helt, och problem med din fertilitet.

Kan man blöda av torra slemhinnor?

Vävnaderna i slidan och urinvägarna blir tunnare och torrare under klimakteriet. Du kan då få sveda, klåda och små blödningar. Det kan göra ont och blöda lite när du har vaginala samlag.

Relaterade inlägg: