Måste man behandla fotsvamp?

Innehållsförteckning

Måste man behandla fotsvamp?

Måste man behandla fotsvamp?

Du kan behöva säkerställa att det är en svampinfektion du drabbats av, och i vissa fall kan det behövas behandling som skrivs ut på recept. Du bör också rådgöra med läkare om du misstänker fotsvamp hos barn under tio år.

Vad funkar bäst mot fotsvamp?

Den bästa salvan mot fotsvamp innehåller svampdödande medel som till exempel de aktiva substanserna clotrimazol, ekonazol, hydrokortison och mikonazol. Vissa salvor mot fotsvamp på apoteket innehåller även en mild kortison som lindrar vid klåda, något som är vanligt vid svamp.

Är fotsvamp en svamp?

Fotsvamp orsakas av trådsvamp (dermatofyter) tillhörande släktet Trichophyton. Dessa svampar parasiterar på hudens hornämne som digereras med potenta keratolytiska enzymer.

Kan fotsvamp smitta till händerna?

Symtom vid fotsvamp Har det gått en längre tid är det vanligt att uppleva att huden på dina fötter blir torr och fjällar, att huden upplevs som tjockare samt att den rodnar och flagnar. Ju längre du går med fotsvamp desto mer ökar risken att den sprider sig till naglarna (nagelsvamp), ljumskarna och även händerna.

När försvinner fotsvamp?

Fotsvamp försvinner inte av sig själv utan måste behandlas. Den kan dock vara rätt enkel att tackla, speciellt om man går till motangrepp vid ett tidigt stadium vid första symtom. Fotsvamp kan lätt återkomma, så fortsätt kolla dina fötter regelbundet även efter det att du lyckats bli av med infektionen.

Hur länge kan man ha fotsvamp?

Bland mykorrhizasvampar uppges kantarell bli > 39 år, örsopp >75 år och medellivslängd 35 år, Droptaggsvamp Hydnellum ferrugineum >150 år. Vedlevande patogena svampar uppvisar mycket höga åldrar. En honungsskivlingsart Armillaria gallica har angivits åldern >1500 år. Phellinus weiri >1300 år.

Relaterade inlägg: