Hur behandlar jag svamp i munnen?

Innehållsförteckning

Hur behandlar jag svamp i munnen?

Hur behandlar jag svamp i munnen?

Svampinfektionen behandlas vanligtvis genom att munnen sköljs med en antisvampmedicin. Den skrivs ut på recept av tandläkare eller läkare. Behandlingen skall fortgå 1-2 veckor efter symtomfrihet.

Kan svamp i munnen läka av sig själv?

Svampinfektion i munnen är vanligt hos små barn. Det kallas för torsk och ger en vit hinna i munhålan eller vita fläckar på tungan. Besvären går ofta över av sig själva. Vuxna kan också få svamp i munnen med kraftig irritation och sveda, ibland med sprickor i mungiporna.

Hur får man bort torsk i munnen?

Att stryka mineralvatten på barnets tunga En del tycker att det hjälper att behandla svampinfektionen genom att stryka barnets tunga med mineralvatten som innehåller natriumvätekarbonat, till exempel sodavatten eller vichyvatten.

Varför är vichyvatten bra mot svamp i munnen?

Infektionen kan bero på sänkt immunförsvar som i sin tur kan bero på till exempel cancerbehandling [1]. En del upplever att infektionen läker genom att pensla mineralvatten som innehåller natriumbikarbonat (exempelvis vichyvatten) på tungan [2].

Kan man få svamp i halsen?

Huvudsymtomet på svamp i munnen är krämfärgade vita beläggningar (lesioner) i munnen, vanligtvis på tungan eller insidan av kinderna. En svampinfektion kan sprida sig och drabba gommen och tandköttet, där den kan orsaka symtom som rodnad och irritation. I vissa fall kan förändringarna uppträda i gommen eller svalget.

Vad kan man göra åt sår i munnen?

Har du lindriga besvär kan du till exempel använda en speciell sorts tandkräm eller ett munsköljmedel. Mot muntorrhet finns bland annat tuggummi och sugtabletter som kan öka salivproduktionen. Ibland behövs läkemedel, dels för att läka såren och blåsorna, dels lindra om du har ont.

Hur länge kan man ha svamp i munnen?

Behandling av svamp i munnen Eftersom andra sjukdomar har liknande symtom bör man kontakta läkare om man misstänker att man har svamp i munnen. Spädbarn som drabbas brukar man inte behöva behandla då det är ofarligt och oftast läker det av sig själv efter en till fyra veckor.

Relaterade inlägg: