Hur sköter man en orkidéer?

Innehållsförteckning

Hur sköter man en orkidéer?

Hur sköter man en orkidéer?

Orkidéer vill ha regelbunden vattning när de växer och sparsam när de vilar. Ge dina orkidéer gödning med orkidégödning eller en vanlig blomgödning i 1/5 dos ungefär en gång i veckan medan de växer. Orkidéer vill stå på en ljus plats på vintern och skyddade mot direkt sol på sommaren för att förhindra svedda blad.

Kan man klippa ner orkidéer?

Efter blomningen kan stängeln vissna ner eller fortsatt vara grön. Om stängeln vissnat och blivit brun klipper man av den vid basen. Placeras sedan plantan svalt, gärna i ett norrfönster i fyra-sex veckor. Detta påskyndar bildandet av nya stänglar.

Vad gör man med orkidéer när dom slutat blomma?

När blomningen är över ska man vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop helt. Nya knoppar kan bildas längs den gamla stängeln om den fortfarande är grön. Torkar blomstängeln bara delvis i toppen kan man klippa bort endast den torra delen och låta resten sitta kvar.

Hur håller man en orkide vid liv?

Orkidén älskar ljus men vill inte stå i direkt solljus. Den trivs bra i rumstemperatur mellan 18–25 grader. Jord. Blommorna ska planteras i särskild orkidékompost, den består av barkbitar med olika struktur som ger ett poröst material där orkidéns rötter trivs.

Relaterade inlägg: