Vad gör man med överbliven målarfärg?

Innehållsförteckning

Vad gör man med överbliven målarfärg?

Vad gör man med överbliven målarfärg?

Torkad överbliven färg Om färgburken är helt tom eller om färgen torkat helt i burken kan den sorteras som hushållssopor. Läs alltid på färgburken hur den ska återvinnas. Metallfärgburkar hanteras som metallavfall, plastburkar vanligtvis som hushållsavfall eller blandat avfall.

Vad göra med överbliven väggfärg?

Överbliven färg och lösningsmedel lämnar du istället till din närmaste miljöstation. Torkad färg kan kastas i hushållssoporna eftersom det räknas som avfall medan burken lämnas till en miljöstation.

Är målarfärg farligt avfall?

All färg räknas som farligt avfall. Därför ska du lämna följande till en återvinningscentral: Överbliven färg. Tvättvatten och lösningsmedel som du använt för att göra rent penslar i.

Var slänger man färgburkar?

Tomma färgburkar/hinkar av metall (sorteras som metallförpackning på en återvinningsstation eller som metall på en återvinningscentral), tomma färgburkar/hinkar av plast (sorteras som plastförpackning på en återvinningsstation eller som brännbart på en återvinningscentral), gamla penslar och trasor (sorteras som ...

Var slänger man använda penslar?

Torka sedan av penseln med ren trasa och förvara till nästa användning. Behåll kärlet du blötlagt i, låt färgresterna sjunka till botten och häll av det klara vattnet. Färgresterna som blir kvar i burken lämnar du till en bemannad återvinningscentral. Märk burken med ”Vattenbaserad färg” och sortera som farligt avfall.

Vad händer när gammal färg bränns?

För att få bort färgrester ur metallburkar så är huvudmetoderna förbränning eller att man kyler ned burken så starkt att färgen blir spröd och kan krossas vid behandling i en kvarn och tas om hand som pulver.

Är tomma färgburkar farligt avfall?

Om färgburkar klassas som farligt avfall eller inte beror på vilka substanser som färgen är uppbyggd av. Lite generellt kan säga att hobbyfärger, för pyssel, kan hanteras på ett sätt medan gamla färgburkar efter ommålning i hemmet ska hanteras som farligt avfall.

Relaterade inlägg: