Hur lyckas med vitlök?

Innehållsförteckning

Hur lyckas med vitlök?

Hur lyckas med vitlök?

En jord full med näring är utgångspunkten för att du ska lyckas med dina vitlökar! Sätt ner en vitlöksklyfta i taget med spetsen uppåt, ca 5–10 centimeters djup. Det ska vara ungefär 15 centimeter mellan varje klyfta. En klyfta blir en hel vitlök.

Varför får vitlöken Luftlök?

Många vitlökar kan bilda nya lökar en bit upp på stjälken, de kallas för stresslökar, halslökar, och anses vara ett misslyckande på grund av för låg eller ojämn temperatur i kombination med att man odlat vitlökssorter som inte trivs i vårt klimat.

Vad Odla med vitlök?

Plantera vitlök i näringsrik och väldränerad jord på en solig plats. Tryck ner varje klyfta, med rotändan ner, cirka 5 centimeter ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 centimeter. Varje klyfta ger en ny lök. På hösten planterar du så sent som möjligt, så att vitlöken precis hinner rota sig innan vinterkylan kommer.

Vad gödslar man vitlök med?

Sammanfattning vårskötsel av vitlök

  1. Rensa och luckra jorden runt plantorna.
  2. Gödsla med kväverikt gödsel (benmjöl, gräsklipp, gödselvatten till exempel)
  3. Håll jorden fuktig, till exempel genom täckodling.

Hur använda Luftlök?

Dessa lökar är som de ljuvligaste perenna salladslökar man kan tänka sig och vi använder dem till allt från omeletter, såser, sushi, grytor, örtsmör och till vårt blandade örtsalt. Lökarna som växer i toppen använder vi på samma sätt som vi använder gul, röd eller schalottenlök.

Kan man äta Topplök?

De går också att äta och sägs vara milda och goda. Topplök får du typiskt sett på s.k. hardnecks vilka också är mer anpassade får vårt klimat och mer härdiga. För vissa sorter har topplöken förädlats bort (typiskt sett de som tillhör grupp 1). Men de kan dyka upp ändå och då typiskt sett på stjälken och inte dess topp.

När är bästa tiden att odla egen vitlök och skörda?

  • När är bästa tiden att odla egen vitlök och att skörda? Bästa tiden för plantering är oktober till november, tidigt i oktober i norr och senare i söder. Vitlöken ska hinna rota sig innan tjälen går i jorden, och detta tar ungefär två–fyra veckor.

Vilken sort av vitlök ska man välja mellan?

  • Det finns många olika sorter att välja mellan. Det enda vi ska vara noga med är att välja certifierat utsäde, alltså vitlökar som är avsedda för odling, och inte ta vitlök från mataffären. Vitlök från affären är behandlad på olika sätt och kan i värsta fall föra med sig smittor till jorden.

När ska du odla vitlök?

  • När du odlar vitlök så är det vitlöksklyftorna du planterar. Detta ska helst göras på hösten. Din vitlöksodling kräver inte mycket utrymme och du kan peta ner dem lite hipp som happ – där du har plats i trädgårdslandet helt enkelt. Här får du svar på de vanligaste frågorna.

Hur länge håller du Vitlöken efter skörd?

  • Om du torkar vitlöken efter skörd och förvarar den på en torr och luftig plats, håller den åtminstone runt 6 månader. Antingen klipper du bort blasten eller så flätar du ihop lökarna till en eller flera dekorativa vitlöksflätor med hjälp av blasten. Vitlök förvaras bäst i rumstemperatur – undvik att lägga den i kylen.

Relaterade inlägg: