Är det farligt att äta mjäll?

Innehållsförteckning

Är det farligt att äta mjäll?

Är det farligt att äta mjäll?

De gamla yttersta hudcellerna lossnar som små osynliga torra vita fjäll. Det är först när mängden hudflagor ökar och de blir synliga som det kallas för mjäll. Mjäll smittar inte. Mjäll kan vara svårt att få bort, men med behandling brukar besvären kunna minska.

Hur ser mjälleksem ut?

Symtom på mjälleksem Fjällen kan vara gula och feta eller torra och vita. I hårbotten kan det förekomma stora, gulaktiga flagor som fastnar i håret. På ljus hud syns en tydlig hudrodnad under eksemet. Den kan vara svårare att se på mörk hud.

Hur vet man om man har mjäll eller torr hårbotten?

Oftast visar sig mjäll som större hudflagor som lossnar från hårbotten. Antingen fastnar de där, eller faller ner på axlarna, vilket kan upplevas som jobbigt för många. En torr hårbotten kan vara en konsekvens av att man använt för många uttorkande hårprodukter som är för starka för din hårbotten.

Hur vanligt är mjäll?

Eftersom hudceller normalt dör och flagnar bort är en liten mängd mjäll normalt och ganska vanligt. Några människor har dock en ovanligt hög förekomst av hudflagor. De som har extra tjockt hår kan få mjäll då vattnet i hårbotten efter duschning är kvar, vilket torkar ut håret.

När det kliar i hårbotten?

Om du får kliande och torr flagnande hårbotten kan det bero på mjälleksem eller så kallad seborroiskt eksem. Du kan också uppleva rodnad och sveda. Till en början kan det visa sig enbart som mjäll. Efter en tid kan du få utslag även i ansiktet, på bröst, i armhålor, ljumskar och hörselgångar.

Vad funkar mot torr hårbotten?

Mot torr hårbotten Byt till ett mildare schampo. Tänk på att gelé, mousse, läggningsvätska, spray och liknande produkter som innehåller mycket alkohol som kan torka ut hårbotten. Prova hårbottengel som återfuktar hårbotten.

Relaterade inlägg: