Vad gör man åt sköra slemhinnor?

Innehållsförteckning

Vad gör man åt sköra slemhinnor?

Vad gör man åt sköra slemhinnor?

Behandling av sköra slemhinnor Det finns flera receptfria läkemedel med en låg mängd östrogen, både som kräm eller vagitorier som förs in i slidan. Östrogen ger bäst effekt när du har använt det i några veckor. Östrogen ska inte användas om du har eller har haft bröstcancer.

Varför får man sköra slemhinnor?

Torra slemhinnor hänger ofta samman med sänkta nivåer av östrogen. När nivåerna av östrogen går ner blir slemhinnorna i underlivet torrare och skörare, vilket kan ge klåda och sveda i underlivet. Även andra slemhinnor i kroppen påverkas, till exempel kan du bli torrare i munnen och ögonen. Du kan också torrare hud.

Hur vet man om man har torra slemhinnor?

Torra slemhinnor i slidan och urinröret kännetecknas av torrhet, klåda och sveda i underlivet. Besvären är vanliga, särskilt under och efter klimakteriet, och beror på en minskad nivå av det kvinnliga könshormonet östrogen.

Hur ser sköra slemhinnor ut?

Torra eller sköra slemhinnor är de besvärande symtom du får när du har vaginal atrofi. Det som händer är att slemhinnorna i slidan och i urinröret blir tunnare och känns torra. Huden i vulvan blir också tunnare och torrare. Det kan då uppstå en obalans i mikrobpopulationen som ger dig de här symtomen.

Kan man få flytningar av torra slemhinnor?

Lite flytningar gör slidan torr och ömtålig Lite eller inga flytningar beror på att slemhinnorna i slidan är torra. Det kan bero på att du har en svampinfektion. När slemhinnorna är torra blir de ömtåliga och det kan lätt bli små sprickor i dem. Då kan det göra ont att cykla, rida eller ha sex.

Kan torra slemhinnor i underlivet blöda?

Vävnaderna i slidan och urinvägarna blir tunnare och torrare under klimakteriet. Du kan då få sveda, klåda och små blödningar. Det kan göra ont och blöda lite när du har vaginala samlag.

Kan man blöda av sköra slemhinnor?

Vävnaderna i slidan och urinvägarna blir tunnare och torrare under klimakteriet. Du kan då få sveda, klåda och små blödningar. Det kan göra ont och blöda lite när du har vaginala samlag. Musklerna och slemhinnorna i slidan och urinröret är inte lika elastiska som tidigare.

Hur stärka slemhinnor?

Näringsrikt bär med omega-7 Utöver de nyttiga fettsyrorna innehåller havtornsbär mängder med antioxidanter och vitaminer som A-vitaminer, B-vitaminer, C-vitaminer, E-vitaminer och K-vitaminer. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen som återfuktar slemhinnorna.

Relaterade inlägg: