Vad händer med moderkakan?

Innehållsförteckning

Vad händer med moderkakan?

Vad händer med moderkakan?

Vid förlossningen kommer moderkakan ut efter barnet, och kallas ofta efterbörd. Navelsträngen klipps oftast av efter att pulsationerna har upphört. Ibland klipps den av direkt efter barnets födelse; andra gånger väntar man tills navelsträngen torkar in och bryts av sig själv, så kallad lotusfödsel.

Vad händer efter en förlossning?

Det tar tid för kvinnans kropp att bli återställd. Hormonerna och ämnesomsättningen normaliseras, livmodern drar ihop sig och amningen etableras. De första 6-8 veckorna efter förlossningen brukar kallas för barnsängstiden. Under den perioden är det viktigt att mamman kan ta det lugnt, vila mycket och undvika stress.

Hur känns infektion efter förlossning?

Symtom på infektion Det kan kännas som stark mensvärk. Det känns ömt om du trycker på livmodern. Det luktar kraftigt illa om avslag och flytningar. Avslag är blodet som kommer efter förlossningen.

När är moderkakan färdigutvecklad?

Det kallas för efterbörd. Barnmorskan kontrollerar att moderkakan är hel och att ingenting sitter kvar och orsakar infektion. Muskelsammandragningarna i livmodern stänger av moderns blodkärl så att blodförlusten ska bli så liten som möjligt. Det tar cirka en månad efter förlossningen innan livmodern är läkt.

Hur stor är moderkakan vid förlossning?

Moderkakan väger runt ett halvt kilogram. Den kommer att fortsätta att ge fostret näring ännu en tid. En del har redan fött barn vid den här tiden. För andra kan det dröja ännu längre innan förlossningen sätter igång.

Hur lång tid tar det att läka efter en förlossning?

Det brukar kännas bättre för varje dag. Ytliga bristningar brukar läka på ett par veckor. Men det kan ta flera månader innan bristningar i muskler och vävnader har läkt ordentligt. Kroppen kan fortsätta läka och återhämta sig i upp till ett år efter förlossningen.

Hur lång tid tar det för vätskan att lämna kroppen efter graviditeten?

Om du under din graviditet har haft svullna ben, är det vanligt att det tar någon vecka innan svullnaden försvinner. Det kan också hända att du, trots att du inte haft svullna ben innan förlossningen, får det efteråt. Vila med benen i högläge.

Relaterade inlägg: