Är känselbortfall i fötterna en komplikation till diabetes?

Innehållsförteckning

Är känselbortfall i fötterna en komplikation till diabetes?

Är känselbortfall i fötterna en komplikation till diabetes?

Du som har haft diabetes i många år kan få nedsatt känsel i fötterna och drabbas av skador och sår utan att du själv känner det. Du kan också ha en nedsatt blodcirkulation vilket gör att ett sår på huden får svårare att läka. Därför är det viktigt att hålla koll på fötterna, gärna varje dag.

Vad göra åt Diabetesfötter?

Vid behov, fila fötterna men undvik att fila för ofta. Smörj fötterna efter dusch, varje dag, men aldrig mellan tårna där ska det vara torrt....Du kan vara extra uppmärksam på följande:

  1. Sår.
  2. Sprickor.
  3. Svullnader.
  4. Rodnader.
  5. Torr hud.
  6. Förhårdnader.
  7. Nagelförändringar på fötterna.

Vad menas med Diabetesfot?

Fotkomplikationer vid diabetes, den s k ”diabetesfoten”, inkluderar sår, infektioner och destruktioner av djupare vävnadsslag associerade med neuropati och/eller perifer kärlsjukdom i nedre extremiteterna.

Hur påverkas blodsockret av Diabetestabletter?

Lågt blodsocker - insulinkänning För låga blodsockervärden (insulinkänning) är betydligt vanligare. Risken är störst vid insulinbehandling, men känning kan också inträffa vid tablettbehandlad diabetes om man behandlas med tabletter som stimulerar den egna insulinfrisättningen.

Varför bränner det i fötterna?

Om tunnare nervtrådar som leder känselsignaler för temperatur och smärta från huden och våra inre organmot ryggmärgen drabbas, då får vi kalla eller brännande värma fötter, eller kanske nedsatt funktion hos exempelvis tarmen och urinblåsan.

Varför har jag alltid kalla fötter?

Det är händer och fötter som först blir kalla, om lufttemperaturen sjunker. Kroppen drar ihop blodkärlen i händer och fötter för att spara på värmen i resten av kroppen. Samma sak händer om du är spänd eller nervös. Även hur din kropp är byggd kan påverka om du känner dig kall eller varm i huden.

Vad är kopplingen mellan diabetes nekros och amputation?

Det vanligaste skälet till amputation är att diabetesfotsår progredierar med en djup infektion eller kritisk ischemi och gangränutveckling som konsekvens. Andelen patienter med kallbrand i samband med amputation har angivits till 60 procent och infektion till 35 procent.

Relaterade inlägg: