Hur ska man bemöta en person med psykisk ohälsa?

Innehållsförteckning

Hur ska man bemöta en person med psykisk ohälsa?

Hur ska man bemöta en person med psykisk ohälsa?

Hur bör man bemöta personer med psykisk ohälsa?

  1. Bekräfta det psykiska måendet. Det är viktigt att du visar personen att du vill förstå och att du tar dig tid att lyssna. ...
  2. Visa att personens känslor är befogade. ...
  3. Sträva efter att vara icke-dömande. ...
  4. Undvik ja- och nej-frågor. ...
  5. Visa förtroende för att personen gör allt hen kan.

Hur känns det när man mår bra?

Underliggande innehåll. För att må bra är det viktigt att göra saker som du tycker om, som gör dig glad och som ger dig en bra känsla. Det kanske är att vara med vänner, ta en promenad, lyssna på musik, se på film, ta en fika eller spela boule eller något annat.

Vem ska jag vända mig till när jag mår dåligt?

Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du mår mycket dåligt, och det gäller även om du har ångest eller har känt dig nedstämd under en längre tid. Om du är under 25 år kan du även kontakta en ungdomsmottagning, och går du i skolan kan du få hjälp av skolsköterskan eller skolkuratorn.

Vad kan hända om en person med psykisk ohälsa inte får stöd och hjälp?

Att leva nära någon som har en psykisk sjukdom kan påverka livet på olika sätt. Ibland kan det vara jobbigt, sorgligt eller svårt. Psykiska sjukdomar påverkar ens känslor, ork och lust, hur man uppfattar sig själv, andra och omvärlden.

Hur blir man av med psykisk ohälsa?

Det handlar inte alltid om psykisk ohälsa som man behöver söka hjälp för, utan ofta mår man bättre efter ett tag. Många klarar sig med hjälp och stöd från familj och vänner eller kan själva göra saker för att må bättre. Det kan exempelvis hjälpa att sova ordentligt, äta bra och röra på sig.

Relaterade inlägg: