Vad är Riksblot?

Innehållsförteckning

Vad är Riksblot?

Vad är Riksblot?

Troligen hölls sista riksblotet 31 januari – 9 februari 1084 vid Uppsala tempel och eventuellt brändes templet sedan ner av kung Inge den äldre 1087. ... Det var sed i Svitjod att det i februari skulle vara huvudblot i Uppsala, enligt Snorre. Då blotades för fred och för kungens seger.

Vad offrade man till asagudarna?

Man offrade till de olika gudarna beroende på vad man ville ha. Olika djur som hästar och tjurar dödades och blodet samlades upp i skålar. Detta var själva offret. Ibland beströk man avgudabilderna med blod.

Hur man Blotar?

De allra flesta blot hålls nog i enskildhet, då du själv talar med gudar eller rådare och lägger någon liten gåva vid en sten ett träd, eller framför en bön eller sång. Om ni är flera som vill blota tillsammans är det enklast att någon håller i blotet, den kallas då blotsgode eller blotsgydja.

Vad är Vikingablot?

Vikingablot är den första delen i Catharina Ingelman-Sundbergs trilogi om vikingatidens Birka. Erik Bärnstenshandlare är på väg hem efter en handelsfärd i västerled. Ombord på Eriks skepp finns munken Ansgar som fått kejsarens order om att kristna svearna.

När Blotade man?

Blotgillet är en festmåltid där blotdeltagarna äter och dricker gott och även delar med sig av mat och dryck till gudar och rådare. Under påskhelgen 2000 hölls det första blotet i Gamla Uppsala på mycket länge av dåvarande Sveriges asatrosamfund (sedermera Samfundet Forn Sed Sverige).

Vad menas med att offra?

Offra betyder i stort sett samma sak som avstå från.

Vem offrade man till under Höstblotet?

Höstblotet kan riktas till Sunna, Oden eller Freja. Kombineras höstblotet med ett skördeblot kan man även rikta sig till skördegudar som Frej och Tor för att tacka för det som varit.

Vem offrade till våren?

Offer enligt Ibn Fadhlan Nordbon tog med sig bröd, kött, lök, mjölk och rusdryck till en upprest, hög trästolpe med ett inskuret människoliknande ansikte. Runt stolpen stod små träfigurer och utanför dessa höga trästolpar. Nordbon kastade sig ner på jorden framför den stora figuren och bad om god handel.

Var Blotade vikingarna?

Vid stora sociala och religiösa händelser, som blotet, hade hövdingen rollen som ceremonimästare. Då samlades vikingarna till fest och offer. Djur slaktades och åts till gudarnas ära, och det heliga mjödet flödade fritt.

Vad är Sommarblot?

Sommarblotet är ett storblot men det hålls även regelbundet mindre, lokala blot. Temat är fruktbarheten med Kärlekens gudinna Freja i fokus. Hon är en av de 147 gudamakter som Nordiska asa-samfundet erkänner.

Relaterade inlägg: