Vad händer med kroppen när du äter för många kalorier per dag?

Innehållsförteckning

Vad händer med kroppen när du äter för många kalorier per dag?

Vad händer med kroppen när du äter för många kalorier per dag?

För mycket energi leder till viktuppgång och för lite leder till viktnedgång. Vissa livsmedel innehåller många kalorier per gram och andra lite. Hur mycket energi du som vuxen behöver beror framförallt på tre olika saker: Ditt basala energibehov, alltså hur mycket energi din kropp gör av med i vila.

Hur arbetar kroppen med den energi som vi äter?

Kolhydrater är kroppens mest effektiva bränsle. Det är denna energi vi använder när vi tänker och när vi tränar och jobbar med våra muskler. När du äter kolhydrater av bra kvalitet får du i dig både fibrer och fullkorn,men också nyttigheter som vitaminer och mineraler. ...

Hur många kalorier kan man ta upp på en dag?

Som om det inte var svårt nog att veta hur mycket kalorier du verkligen stoppar i munnen så finns det ännu en felkälla som gör det än mer komplicerat. All energi i maten du äter tas inte upp av din kropp. Som du fick veta i förra delen är det ungefär 95 procent av den energi du äter som tas upp.

Vad händer om man äter 5000 kcal?

Förändrar du ett så påverkas de andra. I vissa fall blir påverkan stor, i andra fall liten. Till exempel har man i tidigare studier visat att överviktiga som överäter kan förbränna upp emot 60 procent av dessa extra kalorier som värme (5).

Varför är det viktigt att äta rätt?

Mat ger dig kraft och ork Du behöver äta för att kroppen ska funka, för att du ska kunna röra på dig och hålla dig frisk. Du behöver också mat för att kunna tänka, koncentrera dig och lära dig saker. Utan energi och näring kan till exempel inte hjärtat, hjärnan, tarmarna och lungorna fungera.

När är energi och näringsbehovet förhöjt?

Behov av näringsämnen
NäringsämneFriskaRisk för undernäring/undernäring
Fett25-40 energiprocentFörhöjt, ibland över 40 energiprocen
Kolhydrater45-60 energiprocentLägre, ibland under 45 energiprocent
-sockerMax 10 energiprocentKan ökas
-fiberMinst 25-35g/dagKan minskas

Varför ska man inte äta för mycket kolhydrater?

Det är bara överskott av kolhydrater som lagras in som fett och gör att du får mer fett på kroppen. En kost baserad på för mycket snabba kolhydrater gör att du får svårt att hålla ett jämt blodsocker.

Relaterade inlägg: