Får lätt ont i foten?

Innehållsförteckning

Får lätt ont i foten?

Får lätt ont i foten?

Att lida av smärta i foten kan ha många bakomliggande orsaker, men i de allra flesta fall är det helt ofarligt. Det kan röra sig om allt från hälsporre eller hallux valgus till liktorn. För att rätt behandling är det därför viktigt att kontakta vården om man får ont i foten.

Har ont i foten när jag går?

En vanlig orsak till att du känner smärta under foten kan vara på grund av överbelastning. Om du till exempel har burit tunga saker, tränat mycket eller tagit långa promenader kan det påverka foten. Det är även vanligt att du har skor med en sula som inte passar din fot, vilket oftast leder till en överbelastning.

Kan inte stödja på foten?

Det kallas stukning om bara ledbanden runt fotleden skadas, men du kan också bryta fotleden. Oavsett om du har stukat eller brutit fotleden kan det göra ont och bli svullet. Det kan vara svårt att stödja på foten. En stukad fot brukar läka utan behandling på någon vecka.

Varför har man ont i foten?

Orsaker. Vanliga orsaker bakom ont under fötterna är utslitna stycken i fotmuskulaturen. Åkomman hälsporre beror ofta på en överbelastning av det senstråk som fäster sig i benet i din fot. Därför uppstår smärtan vid hälsporre som en följd av utslitna senor snarare än skador i bennabben i sig.

Kan man få inflammation i foten?

Om du har svullnad, rodnad och kraftig värk i foten, speciellt på natten, kan det bero på giktartrit. Oftast är det stortåleden som drabbas men det kan även ske i andra leder såsom fotled och handled. Gikt beror på att det bildas urinsyra i kroppen som sätter sig på lederna och bildar inflammation.

Hur känns det när man har stukat foten?

Det gör ont. Det är svullet. Det är svårt att gå och stödja på foten. Det blir blåmärken eller rodnader.

Relaterade inlägg: