Vad ska man göra med läkemedel som inte används?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra med läkemedel som inte används?

Vad ska man göra med läkemedel som inte används?

Hämta inte ut mer läkemedel än du behöver. Spola aldrig ner läkemedel i handfatet eller toaletten. Lämna alltid in dina överblivna läkemedel till apoteket. Förpackningar som innehåller synliga rester av läkemedel ska lämnas till apoteket.

Var kan man lämna in gammal medicin?

Släng inte överblivna läkemedel i sopnedkastet och spola inte heller ned det i toaletten eller slasken. Allmänhetens överblivna läkemedel ska lämnas in till apotek för att bevara vår rena miljö. Alla apotek inom Apoteksgruppen tar emot dina överblivna läkemedel.

Var lämnar man in gamla sprutor?

Apoteken tar emot överblivna eller för gamla mediciner, sprutor och kanyler. Lämna dina gamla mediciner till apoteken i en genomskinlig plastpåse. Särskilda påsar kan hämtas på de flesta apotek. Ett undantag gäller cytostatika (cancermedicin) som ska lämnas till kommunens återvinningscentral.

Vilka typer av läkemedel finns i ändtarmen?

  • Läkemedel finns i många olika former: Läkemedel som du tar genom munnen, till exempel tabletter, kapslar och flytande former som suspensioner och lösningar. Läkemedel som du för in i ändtarmen, till exempel stolpiller, så kallade suppositorier. Läkemedel som du för in i slidan, till exempel vagitorier och slidkräm.

Hur kan du lämna in läkemedel för människor och djur?

  • Du kan lämna in alla läkemedel. Det gäller både receptförskrivna och receptfria läkemedel för människor och djur, exempelvis tabletter, kapslar, stolpiller, salvor och flytande läkemedel.

Vad är ett naturläkemedel?

  • De ska vara avsedda för egenvård och användas vid tillfälliga och lindriga besvär. Naturläkemedel innehåller en djurdel, bakteriekultur, mineral eller salt som inte är alltför bearbetade. Naturläkemedel ska uppfylla de grundläggande kraven som gäller för läkemedel.

Hur ska ett läkemedel få säljas i Sverige?

  • Läkemedel är ämnen som kan användas för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. För att ett läkemedel ska få säljas i Sverige måste det vara godkänt av det svenska eller det europeiska läkemedelsverket.

Relaterade inlägg: