Vad beror på när man har ont i benen?

Innehållsförteckning

Vad beror på när man har ont i benen?

Vad beror på när man har ont i benen?

Värk i benen kan vara en sjukdom som kallas kärlkramp, som ger en krampartad smärta i vaderna. Rökning och hög ålder är oftast de vanligaste orsakerna till att man drabbas av kärlkramp. Svullnad i vaden, rodnad och smärta i benet kan bero på att du har fått en blodpropp.

Har värk i benen?

Om ont i benet Smärta i benet kan bero på en blodpropp, ofta börjar det i ett blodkärl i ena vaden. Vaden eller benet brukar då svullna upp, det kan göra ont när du går och du kan också få rodnader. Om du misstänker kärlkramp eller att du har fått en blodpropp i vaden bör du omedelbart söka vård.

Kan man få kärlkramp i benen?

Risken att få kärlkramp i benen ökar ju äldre du är. I 60-årsåldern får ungefär en person av tjugo sjukdomen. Kärlkramp i benen kan ibland leda till akut blodpropp i benen. Kärlkramp i benen brukar också kallas benartärsjukdom, som förkortas BAS.

Varför får jag ont i vaderna när jag springer?

Sträckningar, gubbvad, hälseneinflammation, hälsporre och till exempel benhinneinflammation är vanliga exempel. Varför får jag ont i vaderna när jag springer? – Ofta beror det på någon form av överbelastning – att du har ökat träningsmängden och löptränar oftare, snabbare eller längre, eller alla de tre tillsammans.

Hur mäter man blodcirkulationen i benen?

Blodtrycket på underbenet visar om blodet når benet Blodtrycket mäts med ultraljud på överarmen och på underbenet precis ovanför fotleden. Blodtrycket i underbenet ska vara lika högt som i armen.

Varför har du ont på framsidan av underbenet?

  • En av de vanligaste anledningarna som vi stöter på i vårt arbete är att patienter kommer till oss med ont på framsidan av underbenet. Ofta har smärtan uppkommit efter att patienten har sprungit eller gått mer än vanligt. Om du har en sådan smärta har du troligtvis belastat dina ben mer än vanligt och då fått en överbelastningsskada.

Har du ont i benen när du vilar?

  • Det är också vanligt att musklerna känns stela och svaga. Smärta när du vilar är tecken på att sjukdomen förvärrats. Blodflödet i benen är sämre om du har ont i underbenen eller fötterna även när du vilar, särskilt när du ligger ner. Det är ett tecken på att sjukdomen har förvärrats.

Vad kan du göra med smärtor i benen när du promenerar?

  • Andra sjukdomar som inte har med blodflödet att göra kan ge liknande symtom med smärtor i benen, till exempel artros i en höft eller ett knä, eller ryggsjukdomar som spinal stenosoch diskbråck med ischias. Smärtor i benen vid de här tillstånden kan också uppstå eller förvärras när du promenerar.

Relaterade inlägg: