Hur Försänker man skruv?

Innehållsförteckning

Hur Försänker man skruv?

Hur Försänker man skruv?

Vill du försänka skruvskallen helt gör du det enklast genom att efter förborrningen, med en så kallad försänkare, fräsa ur en lagom stor och djup yta i ytvirket. Skruvar kan döljas helt. Borra med spiralborr i skruvskallens diameter, lika djupt som proppen ska vara tjock.

Hur lång ska en skruv vara?

Vilken längd ska en skruv ha? Ska du bara veta en enda sak om skruvar är det att den bör vara dubbelt så lång som tjockleken på det du skruvar fast. Detta är en bra minnesregel, som även om den främst gäller för trä, oftast går att applicera på andra material om du är osäker på vilken skruvlängd du ska ha.

Vad är en träskruv?

Träskruv. Träskruvar är utmärkta för att sätta ihop trästycken med varandra, eller för att fästa skyltar och beslag på trä. Vissa träskruvar har även borrspets och självskärande gängor, som är optimalt anpassat till virkets egenskaper.

Hur skruvar man i trä?

Särskild spik eller skruv, så kallad ankarspik eller ankarskruv, ska användas till byggbeslag. Genomslagen spik kan slås in på baksidan av träet (nådas). Man böjer till spikspetsen i träets fiberriktning och slår ner den. Då ökar hållbarhe ten och man slipper farliga spikspetsar.

Varför använder man försänkare?

Försänkare för nedfälld infästning i trä, plast och metall. När det kommer till att borra i hårdare material passar en försänkare alldeles utmärkt då det blir enklare att få till ett professionellt resultat. Ett bra resultat innebär att skruven sitter perfekt med materialets släta yta.

Varför Förborrar man?

Ju närmare kanten av träet eller ändträet, desto större är risken för att träet spricker – även med självborrande skruvar. Om du ska skruva nära kanten av träet, ska du alltså förborra. Tänk på att borren och skruven ska ha samma diameter.

Relaterade inlägg: