Måste man göra lumpen om man mönstrar?

Innehållsförteckning

Måste man göra lumpen om man mönstrar?

Måste man göra lumpen om man mönstrar?

Den som fått en kallelse till mönstring eller grundutbildning är skyldig att inställa sig och genomföra utbildningen enligt lagen om totalförsvarsplikt. Om du inte kommer till mönstringen utan att ha giltiga skäl kan du åtalas och dömas till böter eller fängelse.

Vilka mönstrar?

Alla personer mellan 16 och 70 år, som är bosatta i Sverige, är totalförsvarspliktiga.

Vilka får inte mönstra?

Du får inte ha några skador, sjukdomar eller andra hälsotillstånd som kan förvärras under utbildningen eller som kan innebära att du utsätter andra för en risk. I mönstringsunderlaget ställer vi bland annat frågor om din hälsa och din fysik.

Kan man säga nej till lumpen?

Kan jag som söker frivilligt tacka nej om jag inte är intresserad av de utbildningar som jag blir erbjuden? Ja, om du söker frivilligt finns det inget krav på dig att tacka ja till de utbildningar du blir erbjuden.

Vilka mönstrar 2021?

I januari 2020 skickades mönstringsunderlaget till nära 100 000 totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2002. Utifrån hur ungdomarna svarade selekterade Plikt- och prövningsverket 15 000 ungdomar som fick besked om att de kommer att kallas till mönstring för grundutbildning med värnplikt 2021/2022.

När får man svar på Mönstringsunderlaget?

Nu ska landets 18-åringar svara på mönstringsunderlaget27.12.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande. Mönstringsunderlaget är det första steget mot mönstringen och i förlängningen en grundutbildning med värnplikt.

Hur många mönstrar?

Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i Sverige. Av de 16 000 som kallas att mönstra är det cirka 5 500 som kommer att genomföra grundutbildning med värnplikt. Första utbildningsstart för ungdomarna födda 2003 är sommaren 2022.

Hur många får mönstra?

Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i Sverige. Av de 16 000 som kallas att mönstra är det cirka 5 500 som kommer att genomföra grundutbildning med värnplikt.

Relaterade inlägg: