Måste man operera menisk?

Innehållsförteckning

Måste man operera menisk?

Måste man operera menisk?

Du kan behöva opereras om du har råkat ut för en olycka som skadat meniskerna. Efter operationen behöver du öva upp rörligheten i knät. Meniskerna kallas de skivor av brosk som fungerar som stötdämpare i knät. Meniskerna kan skadas om knät till exempel vrids om kraftigt, vilket ofta kan ske i samband med idrott.

Kan man leva utan menisk?

Meniskerna kan skadas till exempel vid vridvåld under idrottsutövande varefter man kan få låsningar i knäleden och värk. Behandlingen är att under en operation avlägsna den trasiga menisken. Man klarar sig relativt bra utan menisk men risken ökar att utveckla artros (smärtande ledbroskförstöring).

Vad gör man åt en trasig menisk?

En meniskskada kan behandlas genom operation eller rehabiliteringsträning (konservativt) beroende på typ av skada och lokalisation i menisken. Rehabilitering rekommenderas dock alltid oavsett om operation övervägs då en kombination ofta är gynnsamt.

Hur lång sjukskrivning är det för operation av menisk?

Efter en okomplicerad meniskoperation behöver du som regel inte vara sjukskriven mer än några dagar om du har ett kontorsarbete. Om du däremot har ett tyngre kroppsarbete behöver du kanske vara sjukskriven i några veckor för att ge ditt knä möjlighet att återhämta sig.

Kan man se en skadad menisk på röntgen?

Röntgen är vanligtvis normalt. Magnetröntgen (MR) bör ersätta diagnostisk artroskopi och kan hjälpa till för diagnos och ställningstagande till operation. Datortomografi är mindre bra – kräver kontrast.

Vad gör man åt skadad menisk?

Traumatisk/Akut meniskskada: Kraftigt vridvåld eller våld mot knäet orsakar oftast de akuta meniskskador man ser hos yngre personer. De kan uppstå i samband med en idrottsolycka, t. ex. vid tacklingar i fotboll eller kraftiga vridrörelser i basket eller skidåkning.

Hur känns det när man har ont i menisken?

Vid en skada på menisken, en ruptur, så upplever man ofta smärta och ibland även en viss svullnad i knäet. Några andra symptom kan vara: en känsla av att knäet låser sig. Känslan av låsning kan vara en konsekvens av att lösa delar av menisken fastnat i knäleden och förhindrar vanliga rörelser.

Relaterade inlägg: