Vad är skillnad mellan argumenterande och resonerande text?

Innehållsförteckning

Vad är skillnad mellan argumenterande och resonerande text?

Vad är skillnad mellan argumenterande och resonerande text?

När du skriver en resonerande text ska du försöka se för- OCH nackdelar med någonting. Till skillnad mot en argumenterande text där du väljer om du är för eller emot något. Så ett resonemang kring en läxfri skola ska alltså innehålla både fördelar med läxfri skolan men också vilka nackdelar det kan finnas.

Vad betyder resonera i flera led?

Att föra resonemang i flera led är en bra bedömningsaspekt och det ger en tydlighet till eleverna om vad som kan vara ett välutvecklat resonemang och vad som är ett enkelt och till viss del underbyggt resonemang.

Vilka texttyper är resonerande?

Till skillnad mot en argumenterande text där du ska ta ställning för eller emot någonting ska du i en resonerande text belysa ett ämne ur olika perspektiv. Du ska alltså ha med både för- och nackdelar.

Vad innebär en resonerande text?

resonerar (diskuterar) med dig själv jämför olika saker med varandra (till exempel tar upp för- och nackdelar). har med egna åsikter, tankar, värderingar och erfarenheter. har med olika exempel som förklarar och visar varför du ”har rätt”.

Vad är synonymt med resonera?

  • Resonera är synonymt med överlägga och rådslå och kan bland annat beskrivas som ”diskuterar (med någon) i samförstånd”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av resonera och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad är en resonerande text?

  • I en resonerande text: beskriver du hur något är. resonerar (diskuterar) du med dig själv. jämför du olika saker med varandra och tar upp för- och nackdelar. har du med egna åsikter, tankar, värderingar och erfarenheter.

Hur skriver man en resonerande text?

  • Hur skriver man en resonerande text? I en resonerande text: beskriver du hur något är. resonerar (diskuterar) du med dig själv. jämför du olika saker med varandra och tar upp för- och nackdelar. har du med egna åsikter, tankar, värderingar och erfarenheter.

Relaterade inlägg: