Hur vet man att man har fått sin första mens?

Innehållsförteckning

Hur vet man att man har fått sin första mens?

Hur vet man att man har fått sin första mens?

Det går inte att veta exakt när första mensen kommer, men det är vanligt att den kommer ungefär två år efter att brösten har börjat växa. Innan mensen kommer växer det hår på könet. Det är också vanligt att ha flytningar ett tag innan, kanske under några år.

När ska jag få min mens?

I vilken ålder mensen kommer skiljer sig från person till person. De flesta brukar få mens någon gång i 12-14-årsåldern. Du kan få mens mellan att du är 9 eller 16 år utan att det är något som är fel.

Hur är mensen i början?

Det är helt normalt att blodet ändrar färg under din mensperiod. I början / mitten på mensen kan det vara klarrött medan det i slutet kan vara lite mörkare och ibland rödbrunt. Anledningen till detta är att blod som kommer i slutet av din mens inte är lika färskt som det som kom i början.

Vad händer innan man får mens?

Om inget ägg har blivit befruktat och fastnat i slemhinnan behövs inte gulkroppen längre. Då skrumpnar den och mängden gulkroppshormon sjunker. Det är signalen som får slemhinnan att skrumpna ihop och stötas ut som en blödning, en mens. Detta pågår varje månad i ungefär fyrtio år.

När börjar mens?

De flesta får mens i åldern 12-14 men det är vanligt att få mens när du är mellan 9-16 år. Första mensen kan komma som en överraskning men det finns några tecken på att mensen är på väg, till exempel om du har fått flytningar, fått behåring på kroppen och brösten känns ömma.

Vad ska man göra för att få sin mens tidigare?

Skjuta upp mens naturligt Kanske skulle det kännas bra att kunna skjuta fram mensen med hjälp av naturens fiffigheter. Men på den punkten är det svårare för naturen att leverera. Kroppen har sin menscykel och om man inte trumfar den med hormoner kommer mensen när kroppen själv bestämmer.

Hur lång tid tar det innan man får regelbunden mens?

För de flesta brukar det rätta till sig efter ett tag så att varje menscykel, alltså dagen från att en mens börjar till nästas början, är mellan 21-35 dagar. Det kan vara bra att hålla koll på din mens genom att skriva upp datumen. Det finns också appar som du kan använda.

Kan man få mensvärk innan sin första mens?

Det är vanligt att ont någon dag innan mensen kommer. Mensvärken är oftast starkast under första och andra dagen av mensen. När mensen har börjat kan du också må illa och diarré.

När börjar mensen avta?

Klimakteriet eller menopausen är när mensen upphör och man inte längre kan bli gravid. Klimakteriet infaller när äggstockarna producerar allt lägre nivåer av hormonerna östrogen och progesteron. Ägglossningen upphör och man kan inte längre bli gravid. Klimakteriet kan inträffa närsomhelst mellan ungefär 45-60 årsålder.

Relaterade inlägg: