Vad gör man när grannar stör?

Innehållsförteckning

Vad gör man när grannar stör?

Vad gör man när grannar stör?

Om du har störande grannar och bor i hyresrätt kan du ta upp saken med din hyresvärd och om det här inte bär resultat vända dig till en störningsjour. Jouren dyker upp och utvärderar läget och om störning är ett faktum knackar de på hos grannen och ber hen att dämpa ljudet.

När ska det vara tyst i ett bostadsområde?

Informera grannar Man brukar säga att det finns en oskriven lag som säger att det ska vara tyst mellan klockan 22.00 och 07.00. Det är viktigt att komma ihåg att man för den skull inte ska behöva smyga på tå för att man bor i ett flerfamiljshus eller för att grannen arbetar nattskift. Använd sunt förnuft.

Vilka tider får man inte störa grannar?

Du ska alltid undvika att störa dina grannar. Avstå från högljudda aktiviteter klockan 20.00–07.00 på vardagar och 20.00–10.00 under helger och helgdagar. Undvik störande vattenspolning alla dagar klockan 23.00–06.00.

Vad säger lagen om störande grannar?

3 kapitlet av Jordabalken reglerar rättsförhållanden mellan grannar. Det finns vissa möjligheter att väcka talan mot en granne som stör sin omgivning. ... Hur "skälig hänsyn" ska definieras är inte preciserat, varken i lag eller praxis, mer än att grannar ska tåla viss alldaglig störning som är vanliga i omgivningen.

Hur säger man till en granne?

Prata med din granne! Om problemet ändå inte går att lösa kan det vara läge att vända sig till kommunen, exempelvis vid störande ljud då du kontaktar miljö – och hälsoskyddsnämnden. - De bedömer om störningen utgör en skada eller olägenhet för din hälsa.

Vad gäller i villaområde?

I villaområden krävs att man får stå ut med något mer störande ljud och liknande från sina grannar än i exempelvis bostads- eller hyresrätter. Det finns vissa möjligheter att föra talan mot en granne som besvärar människor i sin omgivning.

När får man vara högljudd?

Det finns ingen allmän regel som föreskriver att det måste vara tyst just efter klockan 22.00 på kvällen, men höga ljud och musik sent på kvällen och natten kan många gånger lättare uppfattas som en störning. Notera dock att det även kan vara en störning om det höga ljudet förekommer klockan 12.00 eller klockan 20.00.

Relaterade inlägg: