Vad är det årliga dödstalet som orsakas av trafiken i Sverige?

Innehållsförteckning

Vad är det årliga dödstalet som orsakas av trafiken i Sverige?

Vad är det årliga dödstalet som orsakas av trafiken i Sverige?

Mellan 2 människor dödas i trafiken och över 3 000 skadas allvarligt varje år.

Hur många dör av att bli påkörda varje år?

Gångtrafikanter i dödsolyckor Under 2019 omkom 27 gångtrafikanter i kollision med fordon, år 2018 var det 34 omkomna. Variationen mellan olika år är stor.

Hur många omkommer i?

200-300 människor omkommer i trafikolyckor i Sverige varje år. Jämfört med för 10 år sedan är det idag många färre som omkommer och skadas svårt i trafiken. Även antalet personer som skadas lindrigt har minskat. Detta trots att trafiken har ökat.

Hur många fotgängare omkommer i trafikolyckor varje år?

Ungefär 40-50 fotgängare omkommer i trafikolyckor varje år.

Hur många omkommer i trafiken 2019?

Cirka 10 st. 20 personer i trafiken. 20 personer i trafiken. 2019 omkom 221 personer i trafiken.

Var sker de flesta olyckorna?

De flesta olyckorna inträffar inom tättbebyggt område. Beror främst på större koncentration av bilar och andra trafikanter. De allvarligaste olyckorna inträffar utanför tättbebyggt område. Beror främst på högre hastigheter.

Hur många kör alkoholpåverkade per år?

Nästan hälften av alla singelolyckor med dödlig utgång är alkoholrelaterade. År 2014 anmäldes totalt 26 300 rattfylleribrott, varav 12 500 var drograttfylleri. Betydligt fler män än kvinnor kör alkoholpåverkade. 7 % av männen säger att de under det senaste året kört bil efter att de druckit alkohol.

Hur många människor omkommer på grund av alkohol?

Det motsvarar cirka 0,2 procent av trafiken. Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor visar att 57 personer omkom i en alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka år 2020, vilket är 28 procent av alla omkomna i trafiken.

Hur många fotgängare blir påkörda?

Totalt inträffar cirka 27 000 fallolyckor bland fotgängare under transport varje år. Det är fler kvinnor (61 %) än män som råkar ut för de här olyckorna. Flest skador drabbar kvinnor i åldrarna 40 till 70 år.

Relaterade inlägg: