Hur kontera?

Innehållsförteckning

Hur kontera?

Hur kontera?

Vid kontering utgår du från din verifikation när du anger belopp, datum för händelsen och vilket konto som ska användas. Du anger även debet och kredit för händelsen. Läs mer om debet och kredit. Förr i tiden användes en så kallad konteringsstämpel där du fyllde i aktuella uppgifter från verifikationen.

Varför används Konteringsstämpel på pappersfakturor?

Uppgifterna fylldes i för hand efter att det som skulle konteras hade stämplats. Än idag är det många som använder en konteringsstämpel, inte sällan i kombination med ett bokföringsprogram, för att enkelt kunna se vilka fakturor i pärmen som har bokförts.

Vad är en Konteringsstämpel?

En konteringsstämpel används för att stämpla en mall för konteringen på fakturor och verifikationer. Med konteringen direkt på fakturan blir det otroligt mycket smidigare att se i efterhand hur du har konterat.

Hur Konterar man affärshändelser?

"Affärshändelserna skall bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbokföring) och i systematisk ordning (huvudbokföring). Detta skall ske på ett sådant sätt att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna och överblicka verksamhetens förlopp, ställning och resultat."

Hur används en Konteringsruta?

Fakturan blir en verifikation som, enligt bokföringslagen, ska bokföras. Fakturan stämplas med en konteringsstämpel. På raderna i konteringsrutan anges vilka konton som ska debiteras och krediteras och korrekta belopp för respektive konto. Summan av debet = summan av kredit.

Vilka affärshändelser måste bokföras i ett företag?

Vad är en affärshändelse?

  • in- och utbetalningar från kassa, bank och andra konton.
  • förändringar av fordringar och skulder.
  • överföringar mellan konton.
  • egna insättningar och uttag.
  • köp och försäljning av varor och tjänster.
  • utbetalning av löner.
  • inköp av inventarier.

Vad är kontera faktura?

Vid kontering av fakturor utgår du från tillgänglig verifikation när du anger belopp, datum för händelsen och vilket konto som ska användas. Även debet och kredit för händelsen ska anges.

Vad räknas som bokföringsunderlag?

Bokföringsunderlag kallas de kvitton, fakturor, allegat (bilagor), etc. som används vid bokföring. När en företagare eller privatperson anlitar revisor för hjälp med bokföring behövs underlag för detta. Det kollektiva benämningen är bokföringsunderlag.

Hur gör man manuell kontering i din bokföring?

  • Kontering kan göras enligt manuell kontering eller via automatisk kontering. Manuell kontering görs som beskrivit ovan. Du lägger manuellt in alla uppgifter i din bokföring. Automatisk kontering innebär att uppgifter som datum, belopp och konton redan finns i ditt bokföringsprogram och du godkänner snabbt redan färdiga förslag.

Hur kan du kontera din verksamhet?

  • Att kontera betyder helt enkelt att du bokför händelsen och skriver ner vad det är som har hänt i din verksamhet. Innan du sätter igång med själva konterandet behöver du välja vilka bokföringskonton du ska använda. Med andra ord, du behöver bestämma var du vill dokumenterar dina verifikationer (kvitton, fakturor, etc.).

Vad är Kontering på engelska?

  • Kontering kallas på engelska coding, posting, account distribution och assigning of account codes. Man syftar alltså på själva processen eller arbetet med att bokföra något på olika konton och kostnadsställen.

Relaterade inlägg: