Vad finns det för fördelar och nackdelar med kvotering?

Innehållsförteckning

Vad finns det för fördelar och nackdelar med kvotering?

Vad finns det för fördelar och nackdelar med kvotering?

Resultaten visar att kvotering kan hjälpa kvinnor till mer inflytande och högre positioner. Det är inte särskilt konstigt eftersom könskvotering innebär en gräddfil för kvinnor till toppositioner. Forskarna menar också att kvoteringen har lett till en allmän kompetenshöjning, även bland männen på valsedlarna.

Vad innebär det egentligen att Könskvotera?

Att könskvotera innebär att i förväg bestämma en jämn fördelning där andelen kvinnor respektive män i en grupp är 40/60 eller mer. ... En vanlig uppfattning är även att kvotering tvingar ett företag att ersätta kompetenta män med medelmåttiga kvinnor.

Vad är en kvotering?

Kvotering innebär att en position på en arbetsplats reserveras för en speciell grupp, till exempel kvinnor.

Får inte jobbet pga kön?

Diskrimineringslagens förbud mot diskriminering Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön. Lagen gäller inom områdena arbetsliv, utbildning, hälso- och sjukvård, socialtjänst och flera andra samhällsområden. Förbudet är i princip lika för samtliga diskrimineringsgrunder.

Har vi kvotering i Sverige?

Denna form av kvotering är relativt ovanlig och betraktas av somliga, som i exemplet nedan gällande kvotering i svensk utbildning, som olaglig. Måttfull kvotering, kallad positiv särbehandling, innebär istället att man när två sökande har samma meriter, väljer den sökande som tillhör den underrepresenterade gruppen.

Vad innebär kvotering i allmänhet och vad är syftet?

Kvotering är en särbehandling som innebär att en andel av positionerna på till exempel en arbetsplats, en beslutande församling eller en utbildning, reserveras för en speciell grupp. Begreppet syftar framför allt på kvotering grundad på egenskaper som kön, hudfärg, etnicitet eller sexualitet.

Relaterade inlägg: