Vad innebär pålning?

Innehållsförteckning

Vad innebär pålning?

Vad innebär pålning?

Pålning innebär att man att man slår eller borrar stål betong eller trä ner i marken och på dessa ställs sedan en speciellt anpassad bottenplatta och hus. Pålning används när det är mjuk jord och det finns risk för sättningar om jorden belastas utan förstärkt grundläggning.

Finns av Påltyp?

Olika påltyper Vid pålning slås pålar av trä, stål eller betong med en pålkran i marken, till ett fast underlag (till exempel till berg). På detta vis erhålls en stabil undergrund för ett fundament och för en framtida byggnad.

Hur mycket kostar det att påla?

Priset brukar starta runt 50 000 kronor. – Det vanliga för en normalstor villa på runt 150 kvadratmeter är 10-12 stålpålar som slås ner omkring 15 meter, och det brukar kosta strax under 100 000 kronor om förhållandena är bra, säger Björn Peterson.

Vad innebär platta på mark?

Platta på mark utgör ett bra skydd mot markradon om plattan är lufttät, sprickfri och har lufttäta genomföringar. Det finns dessutom möjligheter att ventilera det kapillärbrytande lagret under plattan för att på detta sätt hindra markradon att nå plattan.

Relaterade inlägg: