Vad gör man när man opererar triggerfinger?

Innehållsförteckning

Vad gör man när man opererar triggerfinger?

Vad gör man när man opererar triggerfinger?

Operation. Via ett litet snitt i handflatan, delar man senskidan längsgående så att senan kan glida bättre. Det är en dagkirurgisk operation som bara tar tio minuter och görs i lokalbedövning. Efter operationen får du ett förband runt handen i två veckor som sedan avlägsnas samtidigt som stygnen hos distriktssköterskan ...

Kan inte böja fingret helt?

Om det låser sig eller knäpper i ett finger kan du ha drabbats av triggerfinger. Symtomen kan vara smärtsam och uppstår vanligtvis när du försöker sträcka ut ett finger eller tumme efter en böjning. Triggerfinger drabbar vanligtvis i övrigt friska medelålders kvinnor.

När opererar man triggerfinger?

Inflammationen kan ibland leda till att ett eller flera fingrar fastnar i böjt eller sträckt läge, så kallat "triggerfinger". Besvären börjar med att handflatans böjsena blir öm. Inflammationen kan botas med kortison eller operation.

Vad får man triggerfinger av?

I senskidan är det trångt och svullnad orsakad av inflammation, förtjockning av senan eller reumatiska förändringar kan ge upphov till triggerfinger. Triggertumme kan vara medfödd och barnet kan då inte sträcka tummen.

När ett finger fastnar?

Triggerfinger är en åkomma som orsakar en ofta smärtsam låsning i ett eller flera fingrar. Det uppstår när ett fingers böjsenor fastnar i senskidan och orsakar låsningar och knäppningar. Det drabbade fingret fastnar i ett böjt eller sträckt läge.

Kan inte böja handen?

Oftast beror det på överansträngning av handleden vid exempelvis nya och upprepade rörelser eller om du bär tunga föremål. Överbelastning kan i sin tur orsaka en inflammation i handleden. Det kan leda till att du får ont i handleden vid böjning och vridning med smärtutstrålning över handrygg och tumme.

Kan inte sträcka ut fingret?

Droppfinger är en skada på fingertoppen som gör att du inte kan sträcka ut fingret i den yttersta leden. Skadan uppstår oftast i samband med utövande av bollsport. De flesta blir bra, men det kan ta ett halvår upp till ett år innan skadan är fullt återställd.

Kan Triggerfinger gå över?

Ibland går triggerfinger tillbaka av sig självt. Om inte behövs någon typ av behandling: Fingerskena under några veckor, för att räta ut fingret, hjälper för vissa. En arbetsterapeut kan under tiden hjälpa till om du har svårt att röra fingret som vanligt.

Relaterade inlägg: