Vad är Sökläsa?

Innehållsförteckning

Vad är Sökläsa?

Vad är Sökläsa?

Sökläsa behöver du kunna för att på ett lättaste sättet kunna leta efter intressant fakta i en text. Du ska få lära dig att läsa rubriker och välja att läsa den text som du är intresserad av. Du behöver alltså inte läsa all text.

Vad är Djupläsa?

En stor del av studietekniken går ut på att hitta strategier för läsning. ... Djupläsning: När du behöver förstå texten och måste läsa den mer noggrant. Djupläsningen kan vara av en del/ett stycke/ett kapitel som du genom sökläsning eller skumläsning insett är speciellt viktigt att ha kunskap om.

När använder man Djupläsning?

När du ska läsa en text för att lära dig fakta måste du läsa texten noggrant. Arbeta med djupläsning för att lära dig mer om valar.

Hur tar man ut stödord?

För att kunna ta ut informationen krävs det att man kan bear- beta och förstå texter, vilket ger ämneskunskaper ur texter för kunskapande och egen textproduktion. Ett vanligt sätt att arbeta med texter är att låta eleverna ta ut stödord och med hjälp av stödorden formulera en egen text.

Vilken Lässtrategi?

I korthet består lässtrategin av tre steg: före läsning, under läsning och efter läsning. Före läsning pratar klassen mycket om den text de ska ta sig an. Vad kan man förvänta sig av texten, vilken genre rör den sig i, vad syftar den till och så vidare. – Forskningen visar att förförståelsen är viktig.

Vad är närläsning som metod?

Närläsning, från nykritikens metod close reading, som har likheter med franskans explication de texte, är en organiserad metod att få grepp om en litterär text. I Frankrike har explication de texte varit ett skolämne sedan Napoleontiden.

Relaterade inlägg: