Vad är det för UV index i solarium?

Innehållsförteckning

Vad är det för UV index i solarium?

Vad är det för UV index i solarium?

Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram särskilda regler för solarier. Bland annat får solarier inte ha en högre styrka än tropisk sol. Det betyder dubbelt så stark sol jämfört med svensk sommarsol och motsvarar UV-index 12. Vid en sådan styrka kan en ljushyad person bränna sig redan efter 10–15 minuter.

Hur länge flagnar man efter man bränt sig?

Omkring 3-8 dagar efter att du har bränt dig kommer huden att börja flagna. Vid lindrigare fall av solskada finns normalt ingen anledning att uppsöka läkare. I regel är det tillräckligt att ta ett kallt bad och smörja in huden med en svalkande och fuktgivande kräm eller aftersun-produkt.

Är solarium samma som sol?

Den ultravioletta strålningen i ett modernt solarium är i stort sett likadan som solens. Men solariets UV-B ljus är ”snällare” mot huden, eftersom andelen UV-B är lägre i ett solarium än i solen. Dessutom vet du att ett solarium ger samma ljus (samma andel UV-A och UV-B) varje gång du solar.

Är solarium och sol samma sak?

Solariets ultravioletta strålning är i stort sett likadan som solens, dock med den viktiga skillnaden att solariets UV-B ljus är gynnsammare för huden, detta p.g.a. att andelen UV-B är lägre än i solen. Solariet ger dessutom alltid samma ljus (samma andel UV-A och UV-B) varje gång du solar.

Relaterade inlägg: