Hur många millimeter är ett nytt sommardäck?

Innehållsförteckning

Hur många millimeter är ett nytt sommardäck?

Hur många millimeter är ett nytt sommardäck?

Ju större mönsterdjup däcken har, desto mer kontaktyta får de mot vägen. Det är en enorm skillnad på 8–10 mm mönsterdjup på ett par nya däck och 1,6 mm som alltså är miniminivån för sommardäck. Det påverkar inte minst hur långa bromssträckor du får.

När på året bör man montera nya däck på sitt fordon?

Vad säger lagen om när du måste byta däck? Mellan 1 december - 31 mars ska vinterdäck eller likvärdig utrustning användas när vinterväglag råder. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.

Varför är 7 mm mönsterdjup bättre än 3 mm?

Vid litet mönsterdjup ökar risken för vattenplaning och dåligt väggrepp vid halt väglag. Mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion på fuktig vägbana. ... Ett nytt vinterdäck brukar ha ett mönsterdjup på ungefär 9 till 10 mm och ett sommardäck 7–8 mm.

Hur ofta behöver man byta vinterdäck?

Efter fem års användning av däcken ska de noggrant kontrolleras, minst en gång om året, av en däckexpert. Av säkerhetsskäl rekommenderar Michelin att däck som är äldre än tio år, från och med tillverkningsdatum, byts ut mot nya däck. Även om de verkar vara i gott skick och inte har slitits ner till mönsterdjupvarnaren.

Relaterade inlägg: