Vad kan hända om man jobbar svart?

Innehållsförteckning

Vad kan hända om man jobbar svart?

Vad kan hända om man jobbar svart?

Om du arbetar svart kan du bli skyldig att i efterhand betala skatt för inkomst du har fått så långt som fem år bakåt i tiden. Du får även betala en straffavgift. Eftersom skulderna syns i Kronofogdens och Skatteverkets register kan det bli svårt att få lån, mobilabonnemang, hyresrätt med mera.

Vad är svart arbete?

Att arbeta svart innebär att du inte betalar skatt och att arbetsgivaren inte betalar arbetsgivaravgift. ... Om du arbetar svart går du miste om dessa vilket kan leda till stora problem för dig om du t ex skadar dig i arbetet eller blir sjuk under en längre tid.

Hur påverkas samhället om många jobbar svart?

Varje år går samhället miste om ungefär 65-70 miljarder kronor i skatteintäkter till följd av svartarbete, men den stora förloraren riskerar att bli du som jobbar svart. Många tryggheter på arbetsmarknaden och i samhället blir nämligen begränsade eller försvinner helt om du inte jobbar vitt.

Hur mycket ska man ha om man jobbar svart?

Att arbeta svart är olagligt. Arbetsgivaren betalar inga sociala avgifter för dig och du betalar ingen skatt på din inkomst.

Vad är det för brott att jobba svart?

Att arbeta svart är olagligt. Arbetsgivaren betalar inga sociala avgifter för dig och du betalar ingen skatt på din inkomst. Det innebär att Skatteverket kan kräva dig på pengarna du inte betalat in i skatt. Du riskerar också att bli polisanmäld.

Relaterade inlägg: