Vad gör man med glas när det slängs?

Innehållsförteckning

Vad gör man med glas när det slängs?

Vad gör man med glas när det slängs?

Endast förpackningar av glas ska slängas här. Dricksglas, spegel- glas och fönsterglas lämnar du till återvinningscentralen. Är det små mängder kan du lägga det som restavfall, men tänk på att vara försiktig med vassa kanter. Glödlampor och lågenergilampor ska sorteras som farligt avfall.

Vad kan man göra av återvunnet glas?

På Svensk Glasåtervinning sorteras glaset för att sedan bli till ny råvara. När glas återvinns sparar man 20 % i energiförbrukning, jämfört med nytillverkad råvaran från grunden. Av det återvinningsbara glaset används 40 % till nya flaskor och ytterligare 40 % används för tillverkning av byggnadsisolering.

Vad händer när man återvinner glas?

Det färgade glaset delas upp i grönt och brunt med hjälp av fototeknik. Därefter krossas glaset, för att sedan användas som råvara till nya produkter, tex nya glasförpackningar eller isoleringsmaterialet glasull.

Vart slänger man doftljus i glas?

4. Du har slängt gamla doftljus (i glasbehållare) i soppåsen. Doftljus sorteras som deponiavfall!

Kan glas återanvändas?

Glas och metall är material som egentligen kan återvinnas hur många gånger som helst så länge de inte kontamineras.

Kan man återanvända glas?

Glas går att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. När återvunnet glas används som råvara krävs 20 procent mindre energi jämfört med ny råvara.

Vart slänger man Svinto?

Svinto / Stålull sorteras som Restavfall Restavfall slänger du i soppåsen som du lägger i kärlet/soptunnan för restavfall. Det hämtas av sopbilen och tas till en förbränningsanläggning som utvinner värme och el. Alla förpackningar ska du sortera till återvinning. Farligt avfall ska du lämna till återvinningscentralen.

Var slänger man kassakvitton?

Kvitton slängs i returpappersbehållaren. Slå in/”paketera” kvittona med någon form av returpapper för att undvika att det blåser omkring på återvinningsstationen.

Relaterade inlägg: