Varför lossnar bitar från tänderna?

Innehållsförteckning

Varför lossnar bitar från tänderna?

Varför lossnar bitar från tänderna?

Sprucken tand betyder att en bit från en tand eller gammal lagning har lossnat. En lagning kan även lossna helt. Ofta spricker en tand till följd av ett olycksfall, till exempel att man faller. En tand kan även spricka när man till exempel äter eller gnisslar tänder.

Hur vet man om en tand är rutten?

Tandlossning går ofta så långsamt att du inte själv upptäcker sjukdomen. Inflammationen kring tänderna gör inte ont. Du kan ha inflammationen länge innan tänderna börjar lossna. Ett tidigt symtom är att det ofta blöder från tandköttet när du borstar tänderna.

Varför går tanden av?

Du kan ha fallit illa och slagit i munnen eller utsatts för yttre våld i form av hårt slag mot tänderna. Andra orsaker kan vara att en tand eller en lagning går sönder när du tuggar, eller att en gammal amalgamfyllning eroderar (fräts sönder).

Hur fixar man frätskador på tänderna?

Har du fått lite större frätskador kan du behöva plastfyllningar på vissa delar av tanden. Om skadorna är mycket stora kan det bli nödvändigt att sätta in tandkronor för att återställa bettet. Då får du komma på tandläkarbehandlingar som pågår under längre tid.

Varför får man tunn emalj?

Om dina tänder blir utsatta för syraattacker genom intag av sura livsmedel eller exempelvis sura uppstötningar kan frätskador. Skadan uppstår inte på grund av bakterier utan orsakas av en obalans i munnen då pH-värdet sänks. En frätskada liknar urgröpningar i tanden och syns då emaljen slits ned.

Varför går emaljen sönder?

Till skillnad från när du får hål i tänderna är det inte bakterier som orsakar frätskador. En frätskada innebär att tandens yttersta skikt, emaljen, är sliten och har lösts upp av något surt ämne. Om du inte upptäcker frätskadan i tid kan den fortsätta djupare in i tanden, ända in till tandbenet och pulpan.

Relaterade inlägg: