Kan man ha AFTE på tungan?

Innehållsförteckning

Kan man ha AFTE på tungan?

Kan man ha AFTE på tungan?

Nästan alla drabbas någon gång av sår och blåsor i munnen och på tungan. Orsakerna kan vara många men ofta beror de på infektion eller förkylning. Herpes och afte är två vanliga anledningar. Om du drabbas av blåsor i munnen som är smärtsamma eller som inte går över bör du uppsöka vård.

Varför kan man få ont i tungan?

  • Det förekommer att vi biter oss själva i tungan, vilket kan göra mycket ont. Du kan även få nervskador i tungan. Munsvamp är en annan relativt vanlig orsak till besvär i munnen och på tungan. I vissa fall kan man även få ont i tungan på grund av brist på B-vitamin. Känslig och smärtande tunga kan även vara ett symptom på sjukdomen giftstruma.

Hur har man använt tungan för att upptäcka sjukdomar?

  • Sedan århundraden tillbaka har ayurvediska läkare använt tungan för att upptäcka sjukdomar. Det beror på att denna muskel utgör en sorts förlängning av magen eftersom tungan skickar signaler till den. Tungan har miljontals nervändar som är associerade med olika delar av kroppen.

Kan du ha vitt lager på din tunga?

  • Din tunga är frisk om den är mjuk, flexibel och något fuktig, dvs. att den inte producerar mer eller mindre saliv än nödvändigt. Att ha ett vitt lager på tungan är normalt. Det har mer att göra med mun- och tandhygien än någon specifik sjukdom. Tänk dock på att rengöra den så ofta du kan.

Varför får du svamp på tungan?

  • Om du får svamp på tungan kommer du typiskt sett upptäcka det genom att du får en obehaglig och metallisk smak i munnen. Din smakkänsla kan också bli nedsatt Du kommer förmodligen upptäcka vita eller gulaktiga beläggningar på tungan.

Relaterade inlägg: