Hur många blir träffad av blixten?

Innehållsförteckning

Hur många blir träffad av blixten?

Hur många blir träffad av blixten?

Fem eller sex möter blixten varje år Det är alltså väldigt ovanligt att träffas av blixten i Sverige, men varje år är det 5–6 personer som möter blixten på något sätt. Det kan vara att de är nära ett blixtnedslag, till exempel om blixten slår ned i ett träd och de träffas av en del av blixten som går igenom trädet.

Kan man överleva att bli träffad av blixten?

80 procent chans att du överlever ett blixtnedslag Och anledningen till det beror på att elektriciteten från blixten oftast transporteras via huden och inte genom kroppen. – Du dör oftast om du blir träffad i huvudet eller om blixten tar sig igenom kroppen och skadar dina inre organ.

Vad händer när blixten slår ner i ett hus?

Om du står nära platsen där åskan slår ner kan du få en stöt. Det kallas stegspänning och kan inträffa när blixten slår ner i marken och leder strömmen vidare. Risken för stegspänning är mindre om du står med benen tätt ihop.

Hur stor är risken att bli träffad av blixten?

Risken att träffas av blixten är mycket liten – i Sverige omkommer i genomsnitt mindre än en person varje år som följd av blixtnedslag.

Hur ofta slår blixten ner i hus?

Varje åskoväder innebär en risk för att blixten ska slå ner någonstans. Råd & Rön har undersökt hur du kan skydda dig och vad det kostar. Risken att blixten ska slå ner direkt i ett hus är ganska liten. Statistiskt sett träffas ett av 500 hus av blixten varje år.

Relaterade inlägg: