Varför luktar det surt i tvättmaskinen?

Innehållsförteckning

Varför luktar det surt i tvättmaskinen?

Varför luktar det surt i tvättmaskinen?

Om det börjar lukta surt i tvättmaskinen är orsaken ofta att det har börjat växa mikroorganismer, som mögel och bakterier, inne i tvättrumman. En av anledningarna kan vara att du ofta tvättar i låga temperaturer, och med miljövänliga tvättmedel.

Hur blir man av med tvättmaskin?

För att avkalka tvättmaskin på ett enkelt sätt bör du använda en kombination av bikarbonat och ättika. Du ska först blanda vatten och bikarbonat till tvättmaskin facket för tvättmedel, det ska bli som en tjock kräm. Du kan också lägga bikarbonat direkt i tvättmedelsfacket.

Hur ofta ska man göra rent tvättmaskin?

Tvål och kalkrester samlas snabbt i tvättmaskinen. Detta gör maskinen mindre effektiv och med tiden luktar den illa. Med regelbunden rengöring, tre till fyra gånger i månaden, slipper du detta.

Hur får man bort dålig lukt i kläder?

För kläder som bara luktar lite använt, eller ullplagg, brukar en ordentlig vädring göra susen.

 1. Lägg det i ett bad med ättikssprit. Lägg det skarpt luktande plagget i ett bad med ättikssprit. ...
 2. Tvätta i Odor Control-tvättmedel (eller sporttvättmedel) ...
 3. Dränk med Clothing Mist.

Hur får man bort dålig lukt i kylskåpet?

Rengöra med bakpulver

 1. Rengör insidan av produkten inklusive dörren med hjälp av två matskedar bakpulver upplöst i en liter varmt vatten.
 2. Krama ur allt överskottsvatten från svampen eller trasan innan du rengör kontroller eller elektriska delar.

Varför luktar det surt om tvätten?

Ofta luktar kläder surt just efter att de tvättats. Det kan bero på att de inte hängs upp på rätt sätt och att små veck gör att mikrober får fäste och sprider unken doft. Eller att tvätten hängts i ett rum med dålig luftgenomströmning eller har dålig luft i sig.

Varför luktar mörk tvätt surt?

Den vanligaste orsaken till att tvätten luktar surt och unket efter en tvätt är att de inte torkat snabbt nog. När de torkar långsamt så bildas det bakterier i plagget som gör att det luktar surt. ... Självklart behöver du tvätta dem igen efter att de legat i badet med ättikssprit, men det kanske säger sig självt.

Hur får man rent en tvättmaskin?

Rengöra tvättmaskin – husmorsknep Blanda ett par matskedar bikarbonat med lika stor del vatten och häll i tvättmedelsfacket. I trumman på tvättmaskinen häller du ett par deciliter ättika. Kör sedan ett program på hög värme. Du kan också rengöra maskinen enbart med ättika.

Hur kalkar man av en tvättmaskin?

Gör så här:

 1. Rengör tvättmedelsfacken ordentligt.
 2. Blanda fyra matskedar bikarbonat med fyra matskedar vatten. ...
 3. Mät upp fyra deciliter ättika och häll detta ner i trumman. ...
 4. Kör ett program på högsta värme.
 5. Avsluta med att rengöra runt öppningen med en svamp. ...
 6. Rengör filtret i tvättmaskinen.

Varför luktar en illaluktande tvättmaskin?

 • En illaluktande tvättmaskin kan bero på att smuts från kläder och tvättmedel ansamlats. Ett av problemet med en illaluktande tvättmaskin är inte bara att lukten är obehaglig utan att det också kan få dina kläder att börja lukta. Om dina kläder luktar mögel, klicka här för att få tips på att bli av med lukten.

Hur gör man för att rengöra tvättmaskinen?

 • Häll ca 3 dl ättiksprit i tvättmedelsfacket och kör ett 90 graders tvättprogram i en tom tvättmaskin för att göra ren den. Ättikan hjälper till att rengöra tvättmaskinen och få bort dålig lukt. Låt tvättprogrammet tvätta klart och öppna sedan luckan – lämna luckan öppen så att trumman får luftas och torka ordentligt.

Hur kan man rengöra trumman i tvättmaskinen?

 • En plats man lätt kan glömma att rengöra är trumman i en tvättmaskin. Rengöring av insidan är viktig för att få bort avlagringar av smuts och mögel som bildats, speciellt i och runt gummilisterna. Använd en svamp och varmt vatten med rengöringsmedel runt och i alla gummilister samt i hela trumman.

Relaterade inlägg: