Varför får jag så mycket saliv i munnen?

Innehållsförteckning

Varför får jag så mycket saliv i munnen?

Varför får jag så mycket saliv i munnen?

Saliv produceras i spottkörtlarna och förs via utförselgångar från körtlarna till munhålan. Vi kan inte påverka salivproduktionen med vår vilja. Mängden saliv ökar när vi äter; den stimuleras av dofter, smaker (speciellt sura), tuggning, mekanisk stimulering, smärta, aggression och vid reflux av sur magsaft.

Varför seg saliv?

Saliven bildas i de stora spottkörtlarna när man äter, men som är vilande mellan måltiderna. De små spottkörtlarna under slemhinnan bildar saliv hela tiden. Denna saliv är trögflytande och skall smörja och skydda munnen och tänderna.

Vad består saliv av?

Saliv produceras från olika spottkörtlar; tre stora pariga körtlar där öronspottkörteln (parotis) producerar serös saliv, tungspottkörteln (sublingualis) mukös saliv och underkäksspottkörteln (submandibularis) en blandad typ av saliv.

Varför vattnas det i munnen?

Vi behöver bara tänka på god mat så vattnas det i munnen. Hjärnan gör kroppen beredd på att vi snart ska äta. Vårt spott - eller saliv som det också kallas - behövs för att hjälpa till att bryta ner maten och få konsistensen på det vi äter att bli mjuk och smidig.

Varför får man vitt slem i munnen?

Huvudsymtomet på svamp i munnen är krämfärgade vita beläggningar (lesioner) i munnen, vanligtvis på tungan eller insidan av kinderna. En svampinfektion kan sprida sig och drabba gommen och tandköttet, där den kan orsaka symtom som rodnad och irritation. I vissa fall kan förändringarna uppträda i gommen eller svalget.

Har fåglar saliv?

Fåglar saknar också enzymer i saliven. Saliven har till uppgift att: smörja tänder och tandkött så att de inte torkar ut. fungera som buffert för att munnen oftast utsätts för syraattacker och behöver stabiliseras.

Relaterade inlägg: