Vad gör man om ett barn sätter i halsen?

Innehållsförteckning

Vad gör man om ett barn sätter i halsen?

Vad gör man om ett barn sätter i halsen?

Ge 5 ryggslag:

  1. Lägg barnet på mage i ditt knä.
  2. Lägg din underarm längs barnets mage och stöd barnets huvud genom att hålla i hakan. Barnets huvud ska vara lägre än kroppen.
  3. Ge med handloven fem kraftiga slag mellan barnets skulderblad.

Vad är Luftvägsstopp?

Ett totalt luftvägsstopp är ett livshotande tillstånd som går att behandla om man vet vad som ska göras. Det som fastnat i luftstrupen måste avlägsnas inom några få minuter annars kan kvävning ge upphov till hjärtstopp. Cirka 50% av luftvägsstoppen kan inte åtgärdas med endast en teknik.

Kan man sätta Majskrokar i halsen?

Är mjuk mat, som majskrokar och smörgåsrån, alltid "säker"? – Nja, om barnet proppar in en massa mat i munnen och inte sväljer undan, eller har svårt att bearbeta maten och liksom samlar på sig i munnen, så finns en risk att det blir en väldigt stor tugga att försöka svälja ner.

Hur stor är risken att sätta i halsen?

Sätta i halsen kan vara riskfyllt eftersom det inte går att andas om luftvägarna täpps till. Efter några få minuter utan syre skadas hjärnan allvarligt och risken för kvävning är stor. Det gäller att snabbt få hjälp.

Hur lätt är det att sätta i halsen?

Vid tugg- och sväljsvårigheter fungerar inte musklerna eller känseln i munnen och svalget som de ska. Resultatet kan till exempel bli att man lätt sätter i halsen eller äter långsamt. Svårigheterna kan i värsta fall resultera i undernäring och öka risken för lunginflammation. Läs mer om ätsvårigheter hos barn.

Relaterade inlägg: