Hur länge kan man ha tandvärk?

Innehållsförteckning

Hur länge kan man ha tandvärk?

Hur länge kan man ha tandvärk?

Tandvärken kommer troligen inte att försvinna av sig själv och därför är det nödvändigt att undersöka för att klargöra orsaken till smärtan. Har du mycket tandvärk kan du under tiden ta smärtstillande medel. Om din smärta är outhärdlig, bör du kontakta din tandläkare eller akuttandläkare omedelbart.

Vad lindrar mot tandvärk?

Du kan ta vanliga smärtstillande läkemedel som ibuprofen och paracetamol om din visdomstand gör ont. Det lindrar ofta smärtan i tanden och minskar eventuell inflammation. Kyla kan ha en bedövande effekt. Prova att placera isen på käken i intervaller tills värken avtar.

Vad kan man göra mot tandvärk visdomstand?

Du kan ta smärtstillande läkemedel om det gör ont. Du brukar få med dig kompresser hem som du kan bita på om det blöder. Om det inte stoppar blödningen bör du ta kontakt med din tandläkare. Käken svullnar ofta och det blir svårt att gapa dagen efter behandlingen.

Kan man få huvudvärk av tandvärk?

Ibland grundar sig huvudvärk i problem med tänderna, det kan exempelvis vara tandpressning eller gamla fyllningar. Hos oss arbetar specialister inom området. Orsakerna till huvudvärk kan vara många, problem med tänderna och munnen kan vara en av dem. Det är viktigt att uppsöka vård om huvudvärken är återkommande.

Är det farligt att ha tandvärk?

En del sjukdomar, som till exempel bihåleinflammation och käkledsinflammation, kan ge värk i ansiktet som kan missuppfattas som tandvärk. Tandvärk är inte farligt, men det kan vara mycket plågsamt.

Vad gör man åt en död tand?

Om du väljer att behålla en död tand som ändrat färg kan det behövas kosmetiska tillägg för att bli en fungerande lösning som känns estetiskt tilltalande. Det kan ske genom exempelvis tandblekning eller en krona. Ibland läker inte infektionen ut och rotfyllningen kan behöva göras om, alternativt att tanden dras ut.

Kan man sjukskriva sig för tandvärk?

Det är inte ett krav att du behöver ett läkarintyg. Om du har gått till din tandläkare länge och han eller hon väl känner till din sjukdom så kan tandläkaren bestämma om det behövs läkarintyg eller inte. Tandläkaren som behandlat dig får sedan pengar av Försäkringskassan för din behandling.

Vad beror tandvärken på?

  • Tandvärk är ett tecken på att en eller flera tänder har skadats av någon anledning. Att det gör ont beror på att nerven i en tand blivit inflammerad eller infekterad. Hål i tänderna, karies, är en vanlig orsak till att du får tandvärk. Du kan läsa mer om orsakerna till tandvärk i kapitlet Vad beror tandvärken på.

Vad är smärtstillande medel för tandvärk?

  • Alvedon, Ipren, Panodil, Voltaren - det finns många smärtstillande medel på marknaden och man får ta det som finns hemma. En kombination som brukar rekommenderas av sjuksköterskor är Alvedon och Ipren, som kompletterar varandra på ett bra sätt och hjälper dig att bli av med mycket av smärtan vid tandvärk.

Hur skyddar du tandnerven bättre än en frisk tand?

  • En tand som har en lagning skyddar ibland tandnerven sämre än en frisk tand. Både den försämrade isoleringen och själva borrningen kan orsaka ilningar eller tandvärk. Har du djupa lagningar kan tandnerven också påverkas av en otät fyllning. Tanden kan ila, värka och bli öm när du rör den om fyllningen lossnar eller sitter löst.

Relaterade inlägg: