Vad händer om man tar fel insulin?

Innehållsförteckning

Vad händer om man tar fel insulin?

Vad händer om man tar fel insulin?

Insulinkoma. Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus.

Har du för mycket insulin eller tabletter?

  • Tar du för mycket insulin eller tabletter i förhållande till hur mycket du äter eller motionerar kan blodsockret sjunka för lågt. Då får du en så kallad insulinkänning eller hypoglykemi. En insulinkänning upplevs oftast som obehaglig och kan, om den inte behandlas, i svåra fall vara allvarlig.

Vad kan man göra med insulinkoma?

  • Symptomen kan vara hunger, svettningar, huvudvärk, darrningar, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, oro, förvirring och aggressivitet. Botemedlet är att äta druvsockertabletter, dricka juice, söt saft eller liknande. Insulinkoma.

Vilka funktioner har insulin i kroppen?

  • Hormonet har många funktioner i kroppen och de allra viktigaste funktionerna är som följer: 1 Insulin reglerar vår omsättning av socker (glukos) och andra kolhydrater 2 Insulin påverkar vår omsättning av fett 3 Insulin påverkar vår omsättning av protein

Varför måste insulin Överdoseras?

  • Insulin måste hanteras med största försiktighet eftersom en överdos kan leda till medvetslöshet och i värsta fall död. Detta beror på att insulin är ett mycket kraftfullt hormon som kan sänka blodsockret väldigt mycket om det överdoseras.

Relaterade inlägg: