Hur mycket är lågt blodvärde?

Innehållsförteckning

Hur mycket är lågt blodvärde?

Hur mycket är lågt blodvärde?

Ja, ett blodprov kan påvisa om mängden röda blodkroppar ligger under referensvärdet. Normalt ska det så kallade Hb-värdet ligga över 120 g/L hos kvinnor och över 130 g/L hos män. Något lägre, 115-120 g/L, för personer som är över 80 år. Om man har ett blodvärde som är lägre än normen kan man konstatera anemi.

Varför har man för lågt blodvärde?

  • Lågt blodvärde (lågt Hb) Om man har för låga värden av Hb betyder detta att man lider av anemi, det vill säga blodbrist. Då har du för få röda blodkroppar i blodet. Det finns olika anledningar till blodbrist, vanligast är att man har brist på järn eller vitamin B12 (även kallat kobalamin).

Vad är normalt blodvärde för män?

  • Vad är normalt blodvärde för män? När man talar om blodvärdet menar man detsamma som nivån av hemoglobin (Hb) i blodet. Det mäts ofta i gram per liter och för män ligger normalvärdet på cirka 130-170 g/l.

Vad är högt blodvärde?

  • Högt blodvärde (högt Hb) Förhöjda hemoglobinkoncentrationer gör att blodet blir tjockflytande och betyder att man lider av polycytemi. Polycytemi innebär att man har för många röda blodkroppar i blodet. Detta kan var en sjukdom i sig men även vara en konsekvens av andra åkommor.

Vilka symtom får man av förhöjt blodvärde?

  • Vilka symtom får man av förhöjt blodvärde? Vanligtvis känner man inte av några symtom, men om man gör det kan det vara: Yrsel och huvudvärk. Tung i huvudet och trötthet. Att det kliar efter att man badat eller duschat varmt. Att man känner sig ”full” i magen. Händer, fötter och/eller underben kan rodna/smärta.

Relaterade inlägg: