Vad innebär det att ha låg puls?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ha låg puls?

Vad innebär det att ha låg puls?

Den normala hjärtfrekvensen hos vuxna är mellan 50-100 slag/minut. En frekvens under 50 slag/minut kallas bradykardi och över 100 slag/minut kallas takykardi. Orsaken till en bradykardi kan till exempel vara förgiftningar, syrebrist eller nedkylning.

När ska man söka vård för låg puls?

Sök vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du har något av följande symtom: Du får många extraslag i vila. Din puls är oregelbunden och pulsslagen är olika starka. Du är andfådd och trött samtidigt som du har snabb, oregelbunden puls.

Är det farligt att ha låg vilopuls?

Nikotin får vilopulsen att gå upp och en god kondition gör att den går ner. Och om du har en låg vilopuls minskar du risken rejält att drabbas av hjärtinfarkt. Du bör ligga någonstans mellan 60 och 75 slag per minut eller lägre.

Varför har jag så hög puls?

Hög puls kan ha många olika orsaker. Det är till exempel normalt att du får ökad puls vid träning, efter koffeinintag eller vid stress. Du kan också få förhöjd puls efter större blodförlust, vid smärta, av vissa läkemedel eller sjukdomar. Bradykardi kan orsakas av exempelvis syrebrist, nedkylning eller förgiftning.

Vad är min Arbetspuls?

Arbetspuls är den puls man har vid vardaglig kroppsansträngning. Den ligger någonstans emellan vilopuls och maxpuls, vanligen mellan slag per minut.

När hjärtat slår för långsamt?

Bradykardi innebär att hjärtat slår långsammare än normalt – färre än 50 gånger i minuten. Bradykardi kan bero på att de elektriska impulserna från sinusknutan bildas för sällan eller på att de elektriska impulserna fastnar i AV-knutan, His'ka bunten eller i övriga retledningssystemet.

Hur många slag är en normal maxpuls?

En vanlig uppskattning av ens maxpuls är 220 slag minus ens ålder. Den maximala pulsen är genetiskt betingad och sjunker i regel med stigande ålder. För en vältränad person så sjunker maxpulsen långsammare än hos de som är otränade.

Relaterade inlägg: