Varför gör det ont i ögat?

Innehållsförteckning

Varför gör det ont i ögat?

Varför gör det ont i ögat?

Värk i ögat eller ögonen kan bero på en mängd olika saker. En vanlig orsak kan vara torra ögon som orsakar ryckningar, skavkänsla, klåda eller till och med ökat tårflöde. Tårproduktionen minskar under natten och du kan uppleva att det gör ont i ögonen när du vaknar på morgonen.

Vad ska man göra om man har ont i ögat?

Sök genast vård på en akutmottagning eller en akut ögonmottagning om du plötsligt får mycket ont och nedsatt syn på ett öga, eller om du ser färgade ringar runt lampor och ljuskällor. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Varför gör det ont när jag blinkar?

Det känns som att det skaver i ögat när du blinkar. Det kan bero på att skräpet har fastnat under ögonlocket eller att skräpet givit ett skrubbsår på hornhinnan. Ögat kan bli rött. Du kan se suddigt.

Hur kan man få ögoninflammation?

I de allra flesta fall beror den på ett virus men kan ibland bero på bakterier eller en allergisk reaktion. En ögoninflammation kan också uppstå om du fått skräp i ögat eller har skadat ögat på något annat sätt.

Får ont i ögonen av linser?

Mindre akuta besvär kan vanligtvis lindras genom att du använder tårersättning ofta och inte har dina linser så lång tid. Vänd dig till din optiker som kan bedöma om linsen har bra passform och är av lämplig typ. En optiker kan remittera dig till en ögonläkare om besvären trots allt inte beror på linserna.

Är det farligt att få en fluga i ögat?

De allra flesta som får skräp i ögat behöver inte söka vård. Skräpet försvinner ofta i och med att ögat tåras, eller om du sköljer ögat med vatten eller koksaltslösning. Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du upplever ett eller flera av följande besvär: Du får sämre syn.

Relaterade inlägg: