Vad göra när hesa Fredrik låter?

Innehållsförteckning

Vad göra när hesa Fredrik låter?

Vad göra när hesa Fredrik låter?

Det man bör göra om man hör signalen är att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller SVT. Där sänds ett meddelande om vad som har hänt eller vad som kan hända och anvisningar om vad man kan göra för att skydda sig.

Vad betyder hesa Fredrik?

De allra flesta kallar den "Hesa Fredrik". Den på olika sätt tjutande signalen som varnar vid akuta hotsituationer som krig, allvarliga bränder, gasutsläpp, hot mot vattenförsörjning, extrema väderförhållanden och andra kritiska situationer.

Vad är det som tutar?

Viktigt meddelande till allmänheten, eller kort VMA, är ett varningssystem som används vid fara så som olyckor och allvarliga händelser. Med bl a utomhussignaler görs allmänheten uppmärksam på att det hänt något och att det finns ett viktigt meddelande som man snabbt bör ta till sig.

Vilken ton har Hesa Fredrik?

När man hör den någon annan gång än vid testtillfällena ska man gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation, och lyssna på SR P4 för information om vad som har inträffat. Det är denna signal som sedan 1986 används som testsignal och är känd som "Hesa Fredrik".

När går hesa Fredrik?

Signalerna Viktigt meddelande till allmänheten och Faran över prövas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Vad tutar i Göteborg?

VMA (kallas även Hesa Fredrik) har en viktig uppgift. Det ska varna och informera allmänheten vid stora olyckor och allvarliga händelser. På många tak runt om i Göteborg sitter högtalare (tutor) och skriker ut att det är fara. Runt om i Göteborg finns 230 högtalare.

Relaterade inlägg: