Vad gör man om man kört på en grävling?

Innehållsförteckning

Vad gör man om man kört på en grävling?

Vad gör man om man kört på en grävling?

Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett. Markeringen ska vara på den sida av vägen där djuret försvann.

Måste man stanna om man kör på en hare?

Du behöver inte anmäla en viltolycka med små djur som hare, räv, mink och iller. ... Du är däremot skyldig att både märka ut olycksplatsen och ringa till polisen och anmäla viltolyckan om du har kört på något av följande djur: Älg. Hjort.

Vad ska man göra om man har kört på ett rådjur?

Om olyckan sker:

  • Ring 112 och anmäl att du råkat köra på ett vilt djur.
  • Ta hand om eventuella skadade personer i väntan på ambulans.
  • Placera ut en varningstriangel så inte fler olyckor sker.
  • Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa.

Vem ska man ringa om man kört på ett djur?

Om en viltolycka inträffar ska man ringa 112. När djur, både vilt och tamdjur, körs på i trafiken måste man alltid ringa 112 och anmäla olyckan, det är olagligt att inte anmäla. Tänk på att: Placera ut varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.

Vad ska man tänka på om man kör på ett rovdjur?

Man ska även tänka på att inte närma sig ett större klövvilt framifrån. Djuret kan plötsligt resa sig och ge sig iväg med stor kraft. Är det ett rovdjur, tex varg eller lo, ska man vara varsam och absolut inte gå nära så att djuret kan känna sig hotat eller trängt.

Vilka djur får man inte väja för?

Men enligt Boris Karlqvist är älgen och kronhjorten de enda djuren du ska väja för. Resten: rådjur, vildsvin, varg och grävling ska du bara bromsa när du möter – aldrig svänga. De djuren är kortare än motorhuven och kan inte ta in sig i bilen.

Vilka djur behöver man inte anmäla till polisen?

Det gäller: älg, rådjur, vildsvin, björn, dovhjort, lo, ren, kronhjort, utter, varg, örn, järv eller mufflonfår. Vid olyckor med övriga mindre djur behöver du inte kontakta polisen.

Vart ska man ringa om man ser ett skadat djur?

Men det finns andra bra saker du kan göra om du hittar du ett djur som är skadat: Kontakta länsstyrelsen eller polisen. De vet vem i länet som har tillstånd att ta hand om skadade djur. Kontakta organisationen Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt.

Relaterade inlägg: