Får man Stalka?

Innehållsförteckning

Får man Stalka?

Får man Stalka?

Olaga förföljelse kallas i daglig tal för stalkning Stalkning är ett vidare begrepp som innefattar både brottsliga handlingar och handlingar som den utsatta personen uppfattar som störande, kränkande eller skrämmande, men som inte är brott enligt svensk lag.

Varför blir jag förföljd?

Så som jag har förstått din fråga, så undrar du vad du kan göra om du blir förföljd. För att personens handlande ska innebära olaga förföljelse, som är ett brott enligt brottsbalken (BrB), måste personen begå upprepade brottsliga handlingar mot en annan (4 kap. ... Ofredande är ett exempel på en sådan brottslig handling.

Hur många år fängelse får man för stalking?

för olaga förföljelse om var och en av gärningarna har utgjort led i en upprepad kränkning av brottsoffrets integritet. Straffet för normalfallet föreslås bli fängelse högst två år. För grova fall bör straffet vara fängelse lägst sex månader och högst fyra år.

Kan man anmäla stalkning?

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112. Många brott kan anmälas via e-tjänster.

Varför spanar polisen på mig?

Poliser har vissa rättigheter om de misstänker brottsliga gärningar. ... Polisens uppgifter är bland annat att förebygga, förhindra och upptäcka brottslighet (2§ Polislagen). Det innebär också att de får använda medel som "spaning" för att uppnå sina uppgifter.

Vad gör man om man blir utpressad?

Om du eller någon annan har blivit utsatt för utpressning så bör den personen omgående polisanmäla detta. Som nämnt så utgör utpressning allvarligt ett brott som kan leda till åtal. Den som blivit utsatt för utpressning har i vissa fall rätt till kränkningsersättning, en ersättning som betalas av staten.

Vad är ett olaga hot?

Olaga hot innebär att någon hotar att skada dig eller din egendom. Hotet som riktas mot dig kan även omfatta andra personer, djur eller föremål som har stor betydelse för dig.

Relaterade inlägg: